Ізраїль визнав “серйозні помилки”, які призвели до вбивства гуманітарних працівників у Газі

Співробітник ООН оглядає автомобіль гуманітарної організації "Світова центральна кухня", який постраждав внаслідок ізраїльського повітряного удару в центральній частині Гази 2 квітня 2024 року. (Фото: AFP)

Ізраїль визнав, що низка “серйозних помилок” призвела до загибелі 7 гуманітарних працівників у Газі 1 квітня в результаті ізраїльського повітряного удару по гуманітарному конвою.

Це серйозна подія, за яку ми несемо відповідальність, і вона не мала статися, і ми подбаємо про те, щоб це не повторилося
Даніель Гаґарі, речник збройних сил Ізраїлю

“Це трагедія”, - заявив журналістам 5 квітня, речник збройних сил Ізраїлю, контрадмірал Даніель Гаґарі, якого цитує агентство Associated Press. “Це серйозна подія, за яку ми несемо відповідальність, і вона не мала статися, і ми подбаємо про те, щоб це не повторилося”.

Ізраїльські військові заявили, що звільнили двох офіцерів і оголосили догану трьом іншим за їхню роль в ударі безпілотників по гуманітарному конвою, пояснивши, що офіцери припуститися помилок у поводженні з важливою інформацією та порушили правила вступу у бойове зіткнення, додає агентство.

За словами Йоава Хар-Евена, офіцера у відставці, який очолював розслідування інциденту, “Світова центральна кухня” заздалегідь надала ізраїльським військовим дані про конвой, а на дахах автомобілів був логотип організації, повідомляє Financial Times.

Однак, інформація про конвой не була передана по всьому командному ланцюгу, і військові не змогли відповісти на питання, де саме відбувся збій у комунікації, додає AP. Тим часом камери на військових безпілотниках не змогли розрізнити логотипи “Світової центральної кухні” вночі.

Відтак жертви були вбиті в результаті трьох повітряних ударів протягом чотирьох хвилин. Кожен наступний удар був спрямований на тих, хто вижив і рятувався між автомобілями після попереднього, допоки всіх членів конвою не було вбито.

Скажімо прямо. Це трагедія, але це не аномалія. Вбивства гуманітарних працівників у Газі були системними
Скотт Пол, гуманітарна група Oxfam

Серед вбитих були троє британців, австралієць, поляк, палестинець і одна особа з подвійним американсько-канадським громадянством.

“Скажімо прямо. Це трагедія, але це не аномалія”, — сказав Скотт Пол з гуманітарної групи Oxfam у четвер, 4 квітня, на брифінгу з іншими гуманітарними організаціями перед оприлюдненням результатів ізраїльського розслідування, цитує AP. “Вбивства гуманітарних працівників у Газі були системними”.

Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен заявив 5 квітня, що Вашингтон хоче побачити “результати”, які показують, що до жителів Гази надходить більше допомоги після того, як Ізраїль цього самого дня оголосив що дозволить “тимчасове” доставлення допомоги до північної частини сектора Газа, якій загрожує голод, повідомляє AFP.

Це сталося невдовзі після того, як Сполучені Штати попередили про зміну своєї політики щодо війни Ізраїлю проти бойовиків ХАМАСу.

“Ми вітаємо кроки, які були ініційовані Ізраїлем”, — сказав Блінкен. “Це позитивні зміни, але справжнє випробування — це результати, і це те, що ми очікуємо побачити найближчими днями та найближчими тижнями”.

Він також зауважив, що Ізраїлю необхідно “зробити пріоритетом” мінімізацію жертв серед цивільного населення в Газі.

“Це теж критичний тест”, — сказав Блінкен.

Своєю чергою міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила у п'ятницю, що Ізраїль “більше немає виправдань” для затримки надходження допомоги в Газу.

“Людям Гази зараз потрібен кожен пакет допомоги”, - написала вона на своїй сторінці в мережі Х після оголошення Ізраїлем відкриття додаткових шляхів постачання допомоги. “Ми очікуємо, що ізраїльський уряд швидко виконає свої оголошення. Більше ніяких виправдань”.

Дивіться також: У США розгортається новий політичний скандал через бомби для Ізраїлю. ЗМІ пишуть, що Байден "розлючений"