У Лівані внаслідок авіаудару ізраїльської авіації по "Хезболлі" загинуло четверо людей

На знімку на півночі Ізраїлю, видно клуби диму під час бомбардування ізраїльськими силами прикордонного села Хіам на півдні Лівану 6 серпня 2024 року на тлі транскордонних зіткнень між ізраїльськими військами та бойовиками ліванської Хезболли.

Ізраїльські сили здійснили авіаудари на півдні Лівану, внаслідок чого загинули чотири людини, повідомляє ліванська влада.

Ізраїльські військові заявили, що удари в районі Набатіє були націлені на бойовиків "Хезболли", визнаної у США терористичним угрупованням, тоді як "Хезболла" заявила у вівторок, що здійснила атаку безпілотників, спрямовану на Ізраїль.

Ці атаки є останніми в транскордонних бойових діях між Ізраїлем і "Хезболлою", які загострилися разом із війною між Ізраїлем і ХАМАС, визнаного у США терористичним угрупованням, у секторі Газа, і відбуваються в той час, коли міжнародна спільнота працює над тим, щоб уникнути ескалації конфлікту в регіоні.

Ці занепокоєння посилилися минулого тижня після ізраїльського удару, в результаті якого було вбито командира "Хезболли" в Бейруті, і нападу, в результаті якого було вбито політичного лідера ХАМАС в Тегерані, за що Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль.

"Напруженість продовжує загострюватися на Близькому Сході, ставлячи його на межу війни невідомих масштабів, — заявив у вівторок високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель. — Ми всі повинні запобігти черговій катастрофі. Шлях вперед є здебільшого консенсусним: припинення вогню в Газі зараз".

Південна Корея у вівторок стала останньою країною, яка випустила попередження про поїздки до регіону, закликаючи своїх громадян покинути Ізраїль та Ліван якомога швидше.

Міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант обговорили ситуацію в понеділок, причому Остін підтвердив "непохитну відданість США безпеці Ізраїлю" перед лицем загроз з боку Ірану та його ставлеників, таких як Хезболла, йдеться в заяві Пентагону.

Прессекретар Пентагону Пет Райдер сказав, що Остін і Галлант погодилися, що напад у понеділок збройних формувань, пов’язаних з Іраном, на сили США в західному Іраку "ознаменував небезпечну ескалацію та продемонстрував дестабілізаційну роль Ірану в регіоні".

Представник оборонного відомства США повідомив Голосу Америки, що під час нападу було поранено кількох американських військовослужбовців.

Збройні сили Ізраїлю також у вівторок заявили, що їхні війська проводять операції в центральній і південній частині сектора Газа, і що ізраїльська авіація завдала авіаудару в районі Дженін на окупованому Західному березі.

Представники охорони здоров'я Палестини заявили, що в результаті удару загинуло четверо людей, а в результаті ізраїльського рейду в селі Акааба на Західному березі річки Йордан загинули ще чотири людини.

Ізраїль пообіцяв знищити ХАМАС у відповідь на теракт 7 жовтня, в результаті якого загинуло 1200 людей і було захоплено 250 заручників. За даними міністерства охорони здоров’я території Ізраїлю, підконтрольного ХАМАСУ, унаслідок контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло щонайменше 39 650 людей, переважно жінок і дітей, тоді як Ізраїль стверджує, що кількість загиблих включає тисячі вбитих ним бійців ХАМАС.

У статті використано матеріали Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

Дивіться також: Байден веде безпекові перемовини на тлі посилення напруженості на Близькому Сході