ООН закликає розслідувати авіаудар Ізраїлю по будинку на півночі Лівану

Місце попереднього авіаудару Ізраїлю по селу Айто на півночі Лівану, 15 жовтня 2024. JOSEPH EID / AFP

Офіс ООН з прав людини закликав розслідувати ізраїльський авіаудар, у результаті якого загинули щонайменше 22 людини на півночі Лівану.

Представник ООН з прав людини Джеремі Лоуренс повідомив журналістам у Женеві, що агентство отримало повідомлення про те, що серед загиблих під час удару напередодні у селі Айто були 12 жінок і двоє дітей.

"Ми розуміємо, що це був чотириповерховий житловий будинок. Беручи до уваги ці фактори, ми маємо реальну стурбованість щодо МГП (міжнародного гуманітарного права - ред.)", - сказав він.

Ізраїльські військові заявили, що у вівторок у районі Хайфи були активовані повітряні сирени, а ізраїльська ППО перехопила кілька запусків з Лівану.

Армія оборони Ізраїлю також повідомила у вівторок про знищення десятків бойовиків під час авіаударів по цілях "Хезболли" (визнаної у США терористичним угрупованням) на півдні Лівану.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в понеділок пообіцяв, що Ізраїль "продовжуватиме завдавати ударів по "Хезболлі" без співчуття в будь-якій частині Лівану, включаючи Бейрут".

Відповідь Ірану

Нетаньягу сказав президенту США Джо Байдену, що ізраїльська атака у відповідь на Іран буде націлена лише на військові об’єкти, а не нафтові чи ядерні об’єкти, кажуть американські посадовці.

Офіційних осіб цитували Washington Post і Wall Street Journal, які повідомили ввечері в понеділок, що Нетаньягу дав таку обіцянку під час телефонної розмови між лідерами минулого тижня.

"Ми прислухаємося до думки Сполучених Штатів, але ми прийматимемо остаточні рішення, виходячи з наших національних інтересів", — йдеться в заяві офісу Нетаньягу у вівторок.

Атака Ірану стала відповіддю на вбивство Ізраїлем Хасана Насралли, лідера підтримуваного Іраном бойовика "Хезболла", а також на тлі сплеску конфлікту між Ізраїлем і "Хезболлою".

Ізраїль пообіцяв відповісти Ірану, тоді як Сполучені Штати оголосили про розгортання ракетної системи протиповітряної оборони та військ США, які будуть використовувати її для захисту Ізраїлю.

Протягом минулого року "Хезболла" випустила тисячі ракет і безпілотників по Ізраїлю, убивши понад 60 людей, але більшість ракет були перехоплені або впали на ненаселених територіях, що призвело до небагатьох втрат.

За даними Міністерства охорони здоров'я Лівану, внаслідок ізраїльських ударів минулого року в Лівані загинули понад 2300 людей, причому понад три чверті смертей припали на останній місяць.

Попри те, що увага переключилася на Ліван, Ізраїль все ще бореться з ХАМАСом (визнаним у США терористичною організацією) у Секторі Газа через понад рік після нападу на південь Ізраїлю в жовтні 2023 року, який спровокував там війну та ескалацію в регіоні. Хезболла і ХАМАС є союзниками, і обох підтримує Іран.

Ізраїльські удари у вівторок убили щонайменше 15 людей на півдні Гази, повідомили палестинські медики.

В результаті терористичної атаки ХАМАСа рік тому в Ізраїлі загинуло 1200 осіб і було захоплено близько 250 заручників. За даними представників відомства з охорони здоров’я Гази, контрольованого ХАМАСом, внаслідок контрнаступу Ізраїлю в Газі загинуло понад 42 тисяч палестинців, більш ніж половина з яких – жінки та діти. Ізраїльські військові кажуть, що серед загиблих – тисячі бійців ХАМАС.

У статті використано матеріали Associated Press, Agence France-Presse та Reuters

Дивіться також: КНДР може надсилати військових до Росії. Чому це відбувається, коментують медіа та експерти