Іран інтенсивно обстрілює Ізраїль. Ізраїльські війська почали наземну операцію в Лівані

На фото Ізраїль перехоплює снаряди над Тель-Авівом 1 жовтня 2024 року. Вранці ізраїльська армія розпочала наземну операцію на півдні Лівану, націлившись на позиції "Хезболли". Фото: Jack GUEZ / AFP

У вівторок, 1 жовтня, пізно ввечері за місцевим часом Іран завдав ракетних ударів по Ізраїлю, повідомляють інформаційні агентства. Вранці цього ж дня ізраїльські війська повідомили, що почали "обмежену" наземну операцію в Лівані поблизу ізраїльського кордону.

Оглядачі попереджають, що ці події загрожують територіальному розширенню конфлікту.

Раніше у вівторок США попередили про майбутню атаку з боку Ірану на Ізраїль.

Як повідомляє напівофіційне інформаційне агентство Ірану Tasnim з посиланням на Корпус вартових Ісламської революції (КВІР), Іран заявив, що у вівторок націлився на Ізраїль як відповідь на вбивство лідера Хезболли Хасана Насралли та інших.

Кореспонденти CNN в Ізраїлі нарахували десятки ракет, які летіли над Тель-Авівом, Єрусалимом і Хайфою лише за годину.

Вони посилаються на ізраїльське джерело, яке сказало, що ізраїльський уряд перебуває в бункері для надзвичайних ситуацій в Єрусалимі.

Наземна операція в Лівані

Ізраїльські військові заявили, що розпочали "обмежену, локалізовану" наземну операцію проти об’єктів "Хезболли" на півдні Лівану.

"Відповідно до рішення політичного ешелону, сили Цивільної оборони кілька годин тому почали обмежені, локалізовані та цілеспрямовані наземні рейди, засновані на точних розвідувальних даних, проти об’єктів терористів "Хезболли" та інфраструктури на півдні Лівану", — йдеться в повідомленні ізраїльської армії в Telegram близько 23:00 GMT (о 02:00 за місцевим часом).

Офіційно Ізраїль повідомив, що їхні війська здійснюють "цілеспрямовані наземні рейди" в селах поблизу ізраїльського кордону, які становлять "безпосередню загрозу для ізраїльських громад на півночі Ізраїлю".

Ізраїльські офіційні особи пояснили, що ідеться про обмежену в часі та просторі операцію, мовляв, "довгострокової окупації не буде".

Це вторгнення Кабінет національної безпеки Ізраїлю назвав "наступною фазою" своєї війни проти "Хезболли", бойового угруповання, яке підтримується Іраном.

Як зауважує телеканал CNN, йдеться про новий і небезпечний етап майже річної війни, і це четвертий випадок за майже 50 років, коли ізраїльські солдати офіційно визнали, що вони перейшли кордон з Ліваном.

Готуючи наземну операцію впродовж останніх днів ізраїльські війська посилили авіаудари, в результаті яких загинули сотні людей, були зруйновані будинки та близько 1 мільйона людей у Лівані були змушені залишити свої помешкання.

Тим часом Наїм Кассем, заступник керівника "Хезболли", заявив у телезверненні в понеділок, що сили угруповання готові до вторгнення.

За його словами, "сили опору готові до будь-якого наземного протистояння".

Повідомлень про прямі зіткнення між ізраїльськими військами та бойовиками "Хезболли" на території Лівану не надходило.

Позиція США

У Білому домі 1 жовтня повідомили, що президент Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс спостерігають за ситуацією навколо нападу Ірану на Ізраїль із ситуаційної кімнати Білого дому та отримують регулярні оновлення від команди національної безпеки.

"Президент Байден наказав американським військовим допомагати Ізраїлю в обороні від атак Ірану та збивати ракети, спрямовані на Ізраїль", - мовиться в повідомленні.

За повідомленням Пентагону, міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант розмовляли телефоном ввечері в понеділок і "погодилися з необхідністю демонтажу інфраструктури нападу вздовж кордону".

Остін знову наголосив на необхідності дипломатичного рішення, щоб гарантувати, що цивільні особи зможуть безпечно повернутися до своїх домівок по обидва боки кордону, повідомили у Пентагоні.

Прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер повідомив, що Остін і Галлант обговорили "важливість остаточного переходу від військових операцій до дипломатичного шляху, щоб забезпечити безпеку та стабільність якомога швидше".

Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Ізраїль повідомив США про рейди. За словами Міллера, рейди були описані як "обмежені операції, зосереджені на інфраструктурі "Хезболли" поблизу кордону".

Президент США Джо Байден закликав до припинення вогню на тлі повідомлень про те, що Ізраїль готується здійснити обмежене наземне вторгнення в Ліван проти "Хезболли".

"Ми повинні зараз припинити вогонь", – сказав Байден.

Коли президента США запитали в понеділок, чи його влаштовують повідомлення про підготовку Ізраїлю до операції, Байден відповів: "Мене влаштовує, якщо вони зупиняться".

Тим часом міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що ізраїльська військова кампанія проти "Хезболли" триває, попри вбивство лідера угруповання Хасана Насралли, яке Галлант назвав "важливим кроком", але не останнім".

Як зауважує часопис Economist, навіть дуже обмеженого просування ізраїльських військових на територію Лівану разом з ударами, яких ізраїльтяни завдали "Хезболлі" впродовж останніх двох тижнів, було достатньо, щоб спровокувати атаку Ірану на Ізраїль.

Видання попереджає, що це, своєю чергою, потенційно може призвести до ударів у відповідь Ізраїлем по Ірану, "можливо, спрямованих на об’єкти, де Іран, як вважається, розробляє ядерну зброю".

Британські оглядачі вважають, що ці події можуть призвести до розширення війни, і є небезпека того, що Ізраїль застрягне в Ліван - в операції, цілі й масштаби якої залишаються незрозумілими навіть для колишніх ізраїльських високопосадовців.

Часопис цитує колишнього генерала ЦАХАЛу Таміра Хеймана, який нині очолює Інститут досліджень національної безпеки в Тель-Авіві. Хейман каже, що "Ізраїль повинен чітко озвучити свої цілі в Лівані та визначити, на який вид припинення вогню він готовий погодитися з "Хезболлою".

Інакше, на його думку, є великий "потенціал катастрофи" для Ізраїлю в Лівані.

Деяку інформацію для цієї статті надали The Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

Дивіться також: Голос Америки покаже дебати кандидатів у віцепрезиденти США наживо з перекладом українською