Ізраїль оголосив наземну операцію на південному заході Лівану

Дим над південним передмістям Бейрута внаслідок атаки Ізраїлю, Ліван, 7 жовтня 2024 р. REUTERS/Mohamed Azakir

Збройні сили Ізраїлю оголосили 8 жовтня, що розпочали наземну операцію в південно-західному Лівані, що, за словами ізраїльських офіційних осіб, спрямовано на відтіснення бойовиків "Хезболли" від кордону.

Як і у випадку з попередньою наземною операцією в Лівані, яка розпочалася 30 вересня, ізраїльські військові описали нові зусилля як “обмежені, локалізовані, цілеспрямовані операції”.

Наземна кампанія супроводжує широкомасштабний повітряний наступ, який включав нові авіаудари у вівторок по району Дахіє в Бейруті.

Ізраїльські військові заявили, що у результаті авіаудару було вбито високопоставленого командира Хезболли Сухаїла Хусейні, який брав участь у передачі зброї з Ірану групі бойовиків, що базується в Лівані.

Удар було завдано через 10 днів після того, як ізраїльська атака вбила лідера "Хезболли" Хасана Насраллу на тлі швидкого розширення ізраїльської військової кампанії в Лівані.

Дивіться також: Внаслідок останньої атаки Ізраїлю на Бейрут загинуло шестеро та поранено семеро осіб

Заступник лідера Хезболли Наїм Касем заявив у вівторок, що угруповання залишається організованим і подолало “болючі удари”.

Хезболла заявила, що у вівторок випустила ракети по північному ізраїльському місту Хайфа, Ізраїль стверджує, що виявив десятки атак з Лівану.

Конфлікт спонукав уряди евакуювати своїх громадян з Лівану. Туреччина заявила, що відправляє два кораблі ВМС до Бейрута для евакуації 2000 своїх громадян, починаючи з середи.

Сполучені Штати заявили, що двома рейсами за сприяння Державного департаменту було евакуйовано 180 людей із Бейрута до Стамбула.

У понеділок увечері армія оборони Ізраїлю заборонила рибалкам та іншим людям у районі річки Авалі в Лівані доступ до пляжу та моря в цьому районі та на південь від нього “до подальшого повідомлення”. Річка впадає в Середземне море біля південного міста Сідон.

Похмура річниця

Ізраїльтяни вшанували пам'ять жертв у роковини теракту ХАМАСу 7 жовтня 2023 року.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив у понеділок, що 7 жовтня Ізраїль “кинули у ключову битву, але ми не зазнали поразки”.

“Ми згуртувалися разом, щоб захистити нашу країну, нашу Батьківщину. Ми зібрали величезну душевну силу, – сказав він. – Ми окреслили цілі війни і досягаємо їх: повалити правління ХАМАСу; повернути додому всіх заручників, як живих, так і померлих. Це священна місія, і ми не зупинимося, поки не завершимо її; усунути будь-які майбутні загрози для Ізраїлю з боку Гази; і повернути мешканців півдня та півночі безпечно до своїх домівок”.

У Вашингтоні Білий дім повідомив, що президент Джо Байден розмовляв із президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом, щоб висловити свої співчуття. Він і перша леді Джилл Байден відзначили річницю, запаливши свічку пам'яті разом із рабином у Білому домі.

Дивіться також: Байден закликав Ізраїль не розпочинати наземну операцію в Лівані

У своїй заяві Байден зазначив, що 7 жовтня запам’ятається “чорним днем для палестинського народу через конфлікт, який того дня розв’язав ХАМАС”.

“Ми не припинимо працювати над досягненням угоди про припинення вогню в Газі, яка поверне заручників додому, дозволить збільшити обсяги гуманітарної допомоги, щоб полегшити страждання на місцях, забезпечить безпеку Ізраїлю та припинить цю війну”, — сказав Байден.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив у понеділок, що Ізраїль працюватиме для безпечного повернення своїх громадян додому і що буде зроблено все можливе для повернення заручників, утримуваних у Газі.

“Сьогодні, як ніколи, ми маємо глибоке зобов’язання продовжувати вживати всіх необхідних заходів, щоб перемогти наших ворогів і захистити нашу батьківщину”, — сказав Галлант у заяві.

У відеозверненні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав зберігати надію серед кровопролиття та розколу:

“Настав час звільнити заручників. Зброї час замовкнути. Час зупинити страждання, які охопили регіон. Час миру, міжнародного права та справедливості. “Організація Об’єднаних Націй повністю віддана досягненню цих цілей”.

В ООН посол Ізраїлю Денні Данон очолив акцію вшанування пам’яті жертв 7 жовтня, на якій були присутні дипломати та члени єврейської громади.

“Ця війна була нам нав'язана, але ми готові заплатити ціну, – сказав Данон. Ми готові робити те, що повинні, незважаючи на засудження, незважаючи на упередженість”.

Втрати були високими. Армія оборони Ізраїлю заявила в понеділок, що з 7 жовтня в смузі Гази, а тепер і в Лівані, було вбито 728 солдатів. Понад 4,5 тисячі отримали поранення.

Під час нападу на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАСу вбили близько 1200 осіб. Вони також взяли в заручники близько 250 осіб, близько 100 досі утримуються, і приблизно одна третина з них вважається мертвою.

За даними Міністерства охорони здоров’я Гази, в результаті військової кампанії ізраїльських атак з повітря та з землі було вбито майже 42 000 палестинців і понад 97 000 поранено. Міністерство не робить різниці між бойовиками та цивільними особами, але стверджує, що більша частина були жінками та дітьми.

Як ХАМАС, так і Хезболла були визнані терористичними організаціями Сполученими Штатами, Великою Британією, Європейським Союзом та іншими країнами.

Кореспонденти Голосу Америки Маргарет Бешір і Наташа Мозгова долучилися до написання цієї статті. Використано інформацію агенцій The Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.

Дивіться також: Іран інтенсивно обстрілює Ізраїль. Ізраїльські війська почали наземну операцію в Лівані