Кремль планує удари по ядерній енергетиці України – Сибіга. Оглядачі кажуть, що росіяни можуть для цього використовувати іранські ракети

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга просить союзників запобігти сценарію Росії. Photo/Vadim Ghirda

Український уряд оприлюднив дані розвідки про те, що Кремль готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими.

Про це у мережі Х (колишній Twitter) написав міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

За його інформацією, йдеться про відкриті розподільчі пристрої атомних станцій та підстанції передачі, які “є критичними для безпечної роботи атомної енергетики”.

Сибіга нагадав, що Росія – єдина країна, що захопила атомну станцію в Європі, “шантажуючи світ”. Він також звернувся до “усіх міжнародні організації і держави, які поважають Статут ООН” із закликом “запобігти сценарію країни-терориста”.

“Ураження цих об’єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки”, – застерігає Сибіга. Він також повідомив, що відповідну інформацію передано країнам-союзникам та МАГАТЕ.

Як повідомляв Голос Америки, Білий дім заявляв, що “США серйозно ставляться до погроз президента Росії Путіна, коли він розмахує ядерною шаблею”.

Днями президент США Джо Байдена заявив, що українські атомні станції перебувають під дедалі більшою загрозою.

Голос Америки також цитував думку науковців-ядерників, які стверджують, що ядерні об’єкти в Україні щодня перебувають під загрозою, адже над ними пролітають ракети в умовах війни.

Видання Politico пише, що українська влада побоюється, що ця зима може стати переломною точкою для України в енергетичній війні.

Оглядач часопису пише, що російські командири адаптують свою тактику авіаударів, навчившись на попередній невдалій кампанії бомбардувань, які мали на меті зруйнувати енергетичну систему країни. Також, каже оглядач, нещодавні поставки іранських балістичних ракет Fath-360 до Росії допоможуть їм у цьому.

Наразі 55% електроенергії в Україні виробляють три діючі атомні електростанції, нагадує Politico.

“Якщо паралізувати три атомні електростанції… зменшиться здатність України до ведення війни, це розвалить її економіку та послабить позиції, якщо мирні переговори все-таки почнуться”, – вважають експерти, на яких посилається видання.

Ризик того, що Україна програє війну цієї зими, змушує Вашингтон і Лондон переглянути, як Київ використовує поставлені Заходом ракети великої дальності, але США все ще побоюються ескалації, пише часопис Politico.

Дивіться також: "Радіація не знає кордонів". Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо безпеки ядерних об'єктів України