Повільне відновлення ринку праці у США може підірвати довіру до Обами?

Міністерство праці США оприлюднило новий звіт, згідно з яким у березні в країні було створено лише 120 тисяч нових робочих місць. Це значно менше, порівняно з попередніми місяцями. Однак рівень безробіття в країні зменшився. Економісти пояснюють це тим, що менше людей шукають роботу. Незважаючи на сповільнення ринку праці, президент Обама з оптимізмом дивиться на ситуацію:

«В країні було створено понад 4 мільйони робочих місць у приватному секторі за останні два роки, і понад 600 тисяч лише за минулих три місяці. Але кожен американець має зрозуміти, що попереду ще багато роботи».

Сповільнення темпів працевлаштування може зменшити впевненість американців, а з нею і шанси Барака Обами на переобрання у листопаді.

Лідер серед республіканських кандидатів, Мітт Ромні, критикує Обаму і каже, що його економічна політика відбиває у американців бажання шукати роботу. Однак, на ярмарок праці у Вірджинії прийшло багато людей. Агент з працевлаштування Кетлін Сміт каже, що завжди знайдеться робота для тих, хто справді її шукає:

«Ми спостерігаємо певне скорочення бюджету, але ми бачимо і збільшення фінансування деяких галузей, особливо виробництва. Також сфера обслуговування нарощує оберти».

У березні галузь виробництва найняла 37 тисяч працівників. Готелі і ресторани дали роботу майже сорока тисячам. Втім відбулись і певні скорочення – мережі роздрібної торгівлі звільнили 34 тисячі людей, фірми тимчасової допомоги скоротили понад 8 тисяч позицій.

Чимало безробітних використовують вільний час, для підвищення своєї конкурентоспроможності. Колишній офіцер Пол Фарачі, був без роботи понад рік. Цей час він використав для покращення власних знань.

«Не треба сприймати своє безробіття як удар у вашому житті. Ви повинні просто продовжувати рухатись уперед, ви унікальна людина і маєте що запропонувати», – каже Фарачі.

На сьогодні безробіття у США зменшилось майже на 2%, порівняно з найвищим рівнем під час рецесії. Однак, воно залишається на рівні понад 8% уже три роки – найдовший період високого безробіття з 1948-го року.