Провідний республіканець хоче відставки посолки України у США

Спікер Палати представників Майк Джонсон сказав у середу, що його лист Зеленському не є погрозою зупинити фінансування. "Я не погрожую", - сказав він журналістам.

Спікер Палати представників Конгресу США, член Республіканської партії Майк Джонсон вимагає від президента України Володимира Зеленського "негайно звільнити" свого посла в США". Вимогу було опубліковано в середу, за день до візиту українського лідера в Конгрес США.

Деяких республіканців, особливо наближених до колишнього президента Дональда Трампа, обурив недільний візит Зеленського на завод боєприпасів у рідному місті президента Джо Байдена Скрентоні, штат Пенсильванія. Пенсильванія є одним із штатів, де вподобання виборців мінливі і глосування там вважається вирішальним для перемоги на президентських виборах 5 листопада.

Під час візиту Зеленського супроводжував губернатор Пенсильванії Джош Шапіро, який підтримує кандидатку в президенти і віцепрезидентку США від Демократичної партії Камалу Гарріс, а також сенатор Боб Кейсі і конгресмен Метт Картрайт. Усі вони демократи.

"Об’єкт розміщено у штаті, за який точиться політична боротьба, візит був у супроводі високопоставленого політичного агітатора Камали Гарріс, і не включив жодного республіканця, тому що – навмисно – жодного республіканця не запросили", – написав Джонсон, який, за очікуванням, не буде присутнім на зустрічах Зеленського в Конгресі.

"Візит однозначно був партійною передвиборчою подією, спрямованою на допомогу демократам, і явно є втручанням у вибори", — сказав він.

Посольство України у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

ТРАМП КРИТИКУЄ ЗЕЛЕНСЬКОГО

Цього тижня під час передвиборчої кампанії Трамп неодноразово критикував українського президента.

"Цих міст немає, їх немає, а ми продовжуємо давати мільярди доларів людині, яка відмовилася укладати угоду, Зеленському. Немає такої угоди, яку він міг би укласти і яка не була б кращою за теперішню ситуацію, - сказав Трамп у середу. - Країну було знищено, і її неможливо відновити".

Колишній президент також звинуватив Байдена і Гарріс у вторгненні Росії в Україну в лютому 2022 року.

Наглядовий комітет під керівництвом республіканців уже оголосив, що розслідуватиме, чи не була поїздка Зеленського спробою використати іноземного лідера на користь виборчої кампанії Гарріс.

Зазвичай губернатори зустрічаються з іноземними лідерами, які подорожують до їхніх штатів. У липні Зеленський відвідав фабрику в Юті, де його приймав губернатор цього штату від республіканців Спенсер Кокс.

Крім того, низка іноземних лідерів, у тому числі прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, відвідали Флориду в останні місяці, щоб зустрітися з Трампом у його будинку в Мар-а-Лаго. На виборах 2020 року Трамп переміг у Флориді лише на 3 відсоткові пункти, і останні опитування показали невеликий відрив між Гарріс і Трампом.

Очікується, що в четвер Зеленський подякує лідерам Конгресу за схвалення мільярдів доларів фінансування для його країни, яка бореться з російським вторгненням вже два з половиною роки і наведе аргументи для збільшення допомоги.

Джонсон став спікером минулого року і неодноразово голосував проти допомоги Києву. Він також чекав до квітня, перш ніж дозволити Палаті представників проголосувати за жовтневий запит Байдена щодо фінансової допомоги Україні.

Однак у середу він сказав, що його лист Зеленському не є погрозою зупинити фінансування.

"Я не погрожую", - сказав він журналістам.

Your browser doesn’t support HTML5

Чому в Конгресі хочуть розслідувати візит Зеленського. Відео