У Верховній раді поправляють старий Кримінально-процесуальний кодекс

  • Олена Пронічева

Документ, за яким українські суди працюють з 60-х років минулого століття, досконально змінюють. Упродовж вівторка парламент поправка за поправкою оновлює Кримінально-процесуальний кодекс. Завершити планують до ночі.

Втім, якщо не встигнуть, то роботу планують перенести на середу, каже лідер парламентської більшості Олександр Єфремов. «Якщо ми в 11 годин вечора відчуємо, що далі робота може бути неконструктивною, то ми ухвалимо відповідне рішення перенести розгляд документа на наступний день», – зазначив Єфремов.

В адміністрації президента теж переконані, що новий Кримінально-процесуальний кодекс приймуть уже найближчим часом. Про це заявив керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.

«Я абсолютно переконаний, що український парламент прийме новий Кримінально-процесуальний кодекс 10 квітня. Ми після консультацій з лідерами фракцій, які висловилися за прийняття цього кодексу, абсолютно впевнені, повністю оптимістично налаштовані на те, що в Україні вночі на завтра з’явиться новий кримінально-процесуальний закон», – сказав у ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV Портнов.

Також Андрій Портнов повідомив, що американські та європейські експерти пообіцяли надати Україні допомогу у провадженні нового кодексу. «Вони починають відразу, з травня місяця, по всій країні навчання прокурорів, українських суддів, адвокатів», зазначив представник президентської адміністрації.

Голосування за поправки просувається досить повільно. На вечір вівторка депутати розглянули лише 500 поправок із 3 тисяч 716 запропонованих поправок до кодексу. Сама зала засідання пустує, хоча майже уся фракція Партія регіонів голосує, судячи з табло Верховної ради. Про відсутність більшості представників Партії регіонів неодноразово заявляла опозиція. Бютівці охрестили такий процес голосування «злочинним».

Представники фракцій «БЮТ-Батьківщина» та НУНС також зауважили, що регіонали під час голосування не підтримують жодної поправки, прийняття яких гарантував Віктор Янукович перед Радою Європи, і які схвалив профільний комітет.

«Фактично у кожній статті КПК ми бачимо, яким чином влада терміново пристосовується до політичних процесів в Україні: вводиться заборона на суд присяжних; заборона на доступ до захисту підзахисних представників правозахисних організацій; дозволяється проводити виїзні засідання у камерах тощо», – заявив перший заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв.

Остаточна редакція проекту Кримінального-процесуального кодексу була схвалена низкою міжнародних правових інститутів та організацій. Зміни, заявлені у поправках, несуть обмеження терміну тримання особи у СІЗО, вводять участь присяжних, урівноважують права захисту та обвинувачення тощо.