Каллас, відома жорсткою критикою Росії, відповідатиме за зовнішню політику ЄС

Кая Каллас невдовзі замінить Жозепа Борреля на посаді голови зовнішньої політики ЄС

Кая Каллас, яка пішла у відставку з посади прем'єр-міністра Естонії в понеділок, невдовзі керуватиме зовнішньою політикою Європейського Союзу. Жорстка позиція Каллас щодо Росії викликала у деяких оглядачів сумніви в тому, чи зможе вона представляти погляди усього блоку.

47-річна Каллас стала відомою критикуючи сусідню Росію та її експансіоністські цілі після того, як вона стала прем’єр-міністром Естонії на початку 2021 року.

Каллас безкомпромісно виступає в ЄС і НАТО за безумовну підтримку Києва та стримування Москви. За її керівництва країна з населенням 1,4 мільйона стала одним із найбільших військових донорів України по відношенню до економіки.

Каллас перебуває в розшуку в Росії з лютого за її участь у демонтажі пам'ятників радянської доби в своїй країні.

Народившись у Таллінні, вона правнучка першого начальника поліції Естонії часів виходу країни зі складу Російської імперії після Першої світової війни. Естонію приєднали до Радянського Союзу в 1940.

Матері Каллас було всього шість місяців, коли її сім'ю разом з 20 000 інших естонців примусово переселили до Сибіру в 1949 році.

"Росія не змінилася, — сказала вона минулого року на роковинах депортації її матері. - Це зло живе в Росії".

Невибагливу та відкриту Каллас поважають за кордоном, хоча не всі країни блоку поділяють її наполегливу критику Росії. Віктор Орбан з Угорщини підтримує дружні зв’язки з Москвою навіть після її вторгнення в Україну.

Однак популярність Каллас всередині країни постраждала, коли минулого року місцеві ЗМІ виявили, що її чоловік брав участь у бізнесі, який продовжував свою діяльність у Росії, навіть коли Каллас публічно критикувала всіх, хто це робив.

Її уряд також підвищив податки незабаром після виборів 2023 року та легалізував одностатеві шлюби, проти яких виступає майже половина країни.

Естонська династія

Каллас - політик в другому поколінні.

Її батько очолював центральний банк Естонії після проголошення незалежності і створив ліберальну Партію реформ у 1994 році, яку він очолював протягом десяти років. Він також обіймав посаду прем’єр-міністра Естонії, а пізніше – віцепрезидента Європейської комісії під керівництвом Жозе Мануеля Баррозу.

У 2011 році Кая Каллас залишила кар’єру партнера в талліннській юридичній фірмі, щоб успішно балотуватися в естонський, а потім і в європейський парламенти від Партії реформ. Очоливши Партію реформ з 2018 року, у 2021 році вона стала першою жінкою - прем’єр-міністром Естонії.

Каллас, відомій своєю безкомпромісністю в просуванні своїх стратегій, деякі недоброзичливці закидають зарозумілість.

Каллас не сумнівається, що безпека її маленької країни залежить від членства в НАТО та Європейському Союзі.

"Якщо Європа буде єдиною та сильною, Естонія також буде сильною", — сказала вона в парламенті Естонії у 2022 році