"Це брехня, що кожна людина в Росії підтримує війну в Україні". Звільнені російські опозиціонери закликають не ототожнювати Росію з Путіним

Звільнені російські в'язні Ілля Яшин (п), Андрій Пивоваров і Володимир Кара-Мурза на пресконференції в Бонні, Німеччина, у п'ятницю, 2 серпня 2024 року, через день після того, як їх звільнили в рамках обміну між Росією і США. (Фото AP/Майкл Пробст)

Російські опозиційні активісти, звільнені з в'язниці в Росії, заявили, що продовжуватимуть свою політичну діяльність з-за кордону.

Ілля Яшин, який був ув'язнений за критику війни в Україні, заявив журналістам у Бонні, що відчуває відповідальність за події в Росії і продовжуватиме боротися за її звільнення від режиму президента Володимира Путіна.

"Ми будемо продовжувати політичну діяльність, ми розуміємо свою відповідальність, – заявив Яшин. – Я не знаю, як займатися російською політикою за межами Росії, але спробую навчитися".

Володимир Кара-Мурза, громадянин Великої Британії та Росії, на пресконференції в Бонні також заявив, що вірить, що настане день, коли Росія стане вільною і він зможе туди повернутися.

Говорячи про війну в Україні, яку Кремль називає своєю "спеціальною військовою операцією", Кара-Мурза сказав, що не потрібно ототожнювати Росію та Путіна.

"Кремлівська пропаганда хоче створити враження, що кожна людина в Росії підтримує війну в Україні, це брехня", – сказав Кара-Мурза.

«Різниця між диктатурами та демократіями полягає в тому, що в демократичних системах найвищою цінністю є людське життя», – сказав Кара-Мурза.

"Будь ласка, не дозволяйте себе переконати, що ця кремлівська брехня має відношення до реального життя", – додав він.

Журналіста та політичного активіста Кара-Мурзу разом з громадянами ще кількох країн, яких ув'язнювали в Росії, звільнили в четвер під час найбільшого обміну полоненими з Росією з часів Холодної війни. Після прибуття до Німеччини, він дав пресконференцію з іншими кількома колишніми в'язнями.

Кара-Мурза виступав разом з Іллею Яшиним та Андрієм Пивоваровим, який закликав лідерів західних країн "звернутися до народу, а не до влади".

Загалом 26 осіб, у тому числі двоє неповнолітніх, зі Сполучених Штатів, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Білорусі та Росії брали участь в одному з найбільших обмінів полоненими між Сходом і Заходом з часів холодної війни.

2 серпня 2024 року Кремль заявив, що щонайменше троє росіян, звільнених під час обміну полоненими, були російськими агентами під прикриттям, що є рідкісним випадком визнання роботи надсекретних служб безпеки Москви на Заході.

Your browser doesn’t support HTML5

У США зустріли звільнених з російської в’язниці американців. Відео