Керрі наголошує на важливості НАТО після Brexit

Джон Керрі і Федеріка Моґеріні у Брюсселі

Державний секретар США Джон Керрі в понеділок відвідує Брюссель і Лондон, ставши першим високопоставленим представником США, який приїхав в ці столиці, після того як минулого тижня британські виборці висловилися за вихід країни з ЄС, що викликало серйозну заклопотаність у Вашингтоні.

У Брюсселі, як повідомляє інформаційне агентство Reuters, держсекретар США вже зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом, високим представником ЄС із закордонних справ Федерікою Моґеріні і обговорив перспективи Варшавського саміту Альянсу.

Під час зустрічі з генсеком НАТО, Керрі заявив, що військовий Альянс ще більш важливий зараз після рішення Великобританії вийти із складу ЄС.

Керрі очікує, що «ще сильніший НАТО рухатиметься вперед», наголосивши, що Альянс вносить ясність в період невизначеності в Європі.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберґ сказав, що голосування Великобританії про вихід із ЄС робить НАТО більш важливим зараз для оборони і координації в сфері безпеки між європейськими союзниками.

У неділю Керрі заявив, що США жалкують про підсумки голосування про Brexit, але будуть і далі підтримувати відносини з Євросоюзом, в якому незабаром залишиться 27 держав.

Його переговори в Брюсселі проходять на тлі підвищеної дипломатичної активності в понеділок, включаючи переговори лідерів трьох європейських держав - Німеччини, Франції та Італії, - які обговорюватимуть ситуацію після референдуму.

Після цього держсекретар відправиться в Лондон, де зустрінеться з прем’єр-міністром Дейвідом Камероном, британським міністром закордонних справ Філіпом Гаммонд і іншими офіційними особами в рамках зусиль щодо підтримки зв’язків з головним союзником Вашингтона в період, коли участь Великобританії у справах Європи буде скорочуватися.

Міністр фінансів Джордж Осборн заявив в понеділок, що «Британія відкрита для бізнесу». Його звернення мало на меті заспокоїти світові фінансові ринки, що опинилися в стані невизначеності після референдуму про Brexit. За словами Осборна, «підстави британської економіки міцні», і країна «забезпечить стабільність в умовах викликів». У той же час міністр визнав, що «ситуація в найближчі дні буде не з легких».

Члени ЄС закликають до якнайшвидшого «розлучення» з Великобританією, але прем’єр-міністр Дейвід Камерон дав зрозуміти, що відповідні переговори розпочнуться не раніше, ніж він покине свою посаду в жовтні.

Голова Європейського парламенту Мартін Шульц заявив в неділю, що затяжний перехідний період «призведе лише до ще більшої нестабільності».

Деякі британські виборці заявили, що вирішили голосувати за вихід з ЄС після квітневого візиту до Великобританії президента США Барака Обами, який застерігав від голосування за Brexit, заявивши, що в цьому випадку їх країна піде в кінець черги на переговорах про укладення торгових відносин.

«Ми хотіли повернути собі нашу демократію, - сказав виборець з Лондона Тревор Бейлі. - Думаю, ваш президент, сам того не бажаючи, зіграв в цьому певну роль. Людям не подобається, коли їм вказують, що робити».

Дивіться також: Європейські реформи в інтересах України навіть, якщо не йдеться про членство - експерт

Your browser doesn’t support HTML5

Європейські реформи в інтересах України навіть, якщо не йдеться про членство - експерт. Відео