Керрі: санкції не змінили позиції Росії щодо України

Державний секретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі визнав, що санкції Заходу не привели до припинення російської підтримки сепаратистів в Україні, хоча і завдали шкоди російській економіці, яка, за прогнозами, скотиться в рецесію в наступному році.

Високопоставлений представник Держдепартаменту, який супроводжує Керрі в поїздці для участі в нараді міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі, заявив, що він обговорить з союзниками можливість введення нових санкцій проти Росії, якщо промосковські сепаратисти не припинять насильства в Україні.

Керрі заявив на прес-конференції, що Росія може уникнути подальших санкцій, якщо погодиться зробити кроки, направлені на припинення підтримки сепаратистів, які захопили переважно російськомовні райони на сході України, після того, як у лютому в Києві був повалений промосковський президент. Росія заперечує надання військової підтримки сепаратистам.

Посилаючись на ослаблення рубля і коментарі високопоставленого російського чиновника, що Росію чекає рецесія в 2015 році, Керрі заявив: «Очевидно, економіка відчуває вплив цих санкцій».

«У Росії є можливість зробити зовсім інший вибір, – сказав Керрі. – Ми готові, інші готові сісти і обговорити розумні шляхи, в рамках яких всі сторони можуть погодитися про дуже конкретні кроки, які можуть бути зроблені, щоб рушити в іншому напрямку».

Сполучені Штати і 28 країн ЄС ввели санкції проти фінансового, оборонного та енергетичного секторів російської економіки у зв’язку з анексією українського Криму і діями, які сприймаються як підтримка сепаратистів на сході України.

«Росія не виконує своїх обіцянок припинити будь-яку підтримку збройних сепаратистів, вивести війська і озброєння, звільнити заручників, дозволити інспекторам ОБСЄ виконувати свою роботу і поважати суверенітет і територію України», – додав Керрі.