США погрожують Росії міжнародною ізоляцією та суворими фінансовими санкціями

Державний секретар США Джон Керрі виступив на всіх провідних аналітичних недільних шоу, пояснивши позицію США щодо дій Росії в Криму.

Вторгнення на територію іншої країни Джон Керрі назвав неймовірним актом агресії в ефірі телеканалу CBS. За його словами, робиться це під надуманим приводом та в порушення міжнародних зобов’язань. Якщо в росіян існують побоювання щодо порушень прав російськомовних в Криму, сказав Керрі, існує чимало можливостей перевірити цю інформацію за захистити їх так, як це робиться в 21 столітті – через спостерігачів ООН, наприклад. Саме цей варіант запропонував Володимиру Путіну і президент Барак Обама під час їх телефонної розмови напередодні.

Керрі зауважив, що справа тут полягає не лише в Україні та Росії, а в тому, яка поведінка країн є прийнятною у сучасному світі. Він сказав, що Обама вимагає від Путіна вивести свої війська з Криму. США не вірять, що існує реальна загроза росіянам в Криму. Керрі назвав дії Путіна такими, які свідчать про слабкість та відчай, а не силу.

Відповідаючи на питання про легітимність колишнього президента Януковича, Керрі сказав, що США його таким не вважають. Він втратив підтримку не лише своїх опонентів, а і прихильників, які проголосували у Верховній Раді за новий уряд. На його думку, формування нових органів влади в Україні відбувається законним шляхом.
Якщо Росія хоче бути країною Великої вісімки, вона мусить поводитися як країна Великої вісімки.
Джон Керрі, державний секретар США

Якщо Росія не забере свої війська з Криму, США готової діяти. Спочатку на дипломатичному та фінансовому рівнях. Керрі розповів, що мав розмови з десятьма міністрами закордонних справ інших країн протягом останніх кількох днів і всі підтвердили свою готовність ізолювати Росію, ввести економічні санкції, заморозити майно та рахунки. Керрі сказав, що і великі американські компанії переглядатимуть свої відносини з російськими партнерами. На його думку, поведінка Путіна може задати величезного вдару по російській економіці, яка вже перебуває у важкому стані.

А люди в Україні, сказав він, готові воювати. «Вони показали неймовірну хоробрість», - нагадав Держсекретар США.

Щодо негайного вирішення ситуації, то США готової виступити посередником, а також надати велику фінансову допомогу Україні.

«Якщо Росія хоче бути країною Великої вісімки, вона мусить поводитися як країна Великої вісімки», - сказав Джон Керрі в ефірі CBS.

Барак Обама розглядає сценарій військової допомоги Україні, сказав Керрі вже в ефірі телеканалу ABC, але він та союзники сподіваються, що ще вдасться уникнути необхідності це робити. Так в програмі «Цей тиждень» Керрі заявив, що США «абсолютно» готові ввести економічні санкції проти компаній та окремих осіб і що Конгрес вже мусить розпочати роботу з підготовки введення цих санкцій, як також надання пакету фінансової допомоги Україні.

США заявили, що існує велика ймовірність, що вони будуть бойкотувати проведення саміту Великої вісімки у Сочі та закликали інші членів цієї організації слідувати їхньому прикладу. «Це акт 19-го сторіччя в 21-му сторіччі і це реально ставить під сумнів здатність Росії залишатися у Великій вісімці», - заявив Держсекретар. Також він запропонував ввести візові санкції проти росіян в США, Європі та інших країнах.
Раніше міністр оборони Чак Ґегель заявив, що США мають план на випадок військових дій в Криму, але на цьому етапі сподіваються розв’язати ситуацію дипломатичними методами.