Парламент розгляне проект денонсації Харківських угод

  • Олена Пронічева

Парламент розгляне проект денонсації Харківських угод

Комітет Верховної ради у закордонних справах підтримав законопроект з приводу денонсації Харківських угод. Наступним кроком має бути розгляд документа в парламенті. Автор законопроекту, народний депутат, заступник голови політради «Нашої України» Андрій Парубій оптимістично визначає майбутнє своєї ініціативи.

«Такий крок дасть можливість ще раз проаналізувати наслідки Харківських угод і переконати депутатів своїм голосуванням денонсувати ці угоди, адже вони діють всупереч національним інтересам України», цитує слова депутата прес-служба «Нашої України».

Не так оптимістично налаштований депутат від Партії регіонів, заступник голови комітету у закордонних справах Леонід Кожара, який упевнений, що у парламенті законопроект не підтримають.

«Для прийняття законопроекту необхідна підтримка документа у сесійному залі, а позиція парламентської більшості саме така, що дане рішення не підтримають», – заявив Леонід Кожара.

Регіонал також додав, що парламент не скасує рішення, яке призвело до здешевлення російського газу для України на 100 доларів за одну тисячу кубометрів.

Скасування Харківських угод вважають неможливим й інші політики. Так, заступник голови фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк говорить, що таке рішення може призвести до «такого зростання цін на комунальні послуги, що просто зупиниться економіка, люди втратять роботу зростання цін на комунальні послуги». Про це він заявив в ефірі «5 каналу».

Політолог Володимир Фесенко назвав такі ініціативи «політичною фантазією». На думку експерта, в парламенті не створиться така більшість, яка б підтримала денонсацію Харківських угод, і все, що можна зробити – це переглянути умови угоди.

Нагадаємо, що 21 квітня 2010 року в Харкові президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Мєдвєдєв підписали угоду між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України, згідно з якою передбачене базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. В обмін на цю угоду РФ понизила для України ціни на газ на 100 доларів за тисячу кубометрів.