Одна з країн НАТО може просити застосування 5-ї статті через гібридні операції та кібератаки Росії – високопосадовець альянсу

Cаміт НАТО у Вашингтоні, 9 липня 2024 р. AP Photo/Noah Berger

Одна із країн НАТО може попросити захисту за 5 статтею Північноатлантичного договору через гібридні операції та кібератаки Росії. Про це заявив у Вашингтоні високопосадовець альянсу.

Так він відповів на питання, якою може бути реакція НАТО на гібридні операції Росії та спроби дестабілізації у Європі.

“У кінцевому підсумку все залежить від того, які дії продовжуватиме вчиняти Росія, – сказав посадовець. – Для нас це дуже зрозуміло, ми знаємо, що у сфері кібернетики, речі можуть перейти за межі п’ятої статті, так само і гібридні диверсійні операції”.

Представник альянсу додав, що, зрештою, захисту від союзників по альянсу може попросити країна, яка потерпає від таких атак. Наразі жодна з них цього не робила, додав він.

Дивіться також: Від крадіжок даних уряду до слідкування за військовими на сайтах знайомств. Протистояти кіберзагрозам разом вчаться українці та американці

Тим часом генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі із представниками оборонного комплексу наголосив: під час саміту у Вашингтоні цього тижня будуть оголошені рішення щодо подальшого зміцнення партнерства по всьому світу для досягнення головної мети НАТО — запобігти війні, зберегти мир, забезпечуючи надійне стримування.

“Доки у нас є надійне стримування, не буде жодного збройного нападу на жодного союзника по НАТО”, – додав генсек альянсу.

За його словами, НАТО є найуспішнішим альянсом в історії, тому що члени альянсу змогли об’єднатися, щоб захищатися та захищати один одного, а також завдяки спроможності союзників пристосовуватися до нових ситуацій.

Як раніше повідомляв Голос Америки, Столтенберг під час пресконференції у Латвії 11 червня заявив, що НАТО готове захищати всіх членів альянсу, а протягом останніх років здійснило найбільше посилення колективної оборони і підвищило готовність своїх військ.

Так генеральний секретар альянсу коментував питання загроз, що виходять з боку Росії щодо країн блоку, зокрема у Балтії.

Дивіться також: Столтенберг: НАТО готове захищати своїх членів на тлі загроз з боку Росії