Кіпіані: «Йде зачистка інформаційного поля»

http://www.radiosvoboda.org/flashembed.aspx?t=vid&id=24706248&w=640&h=360&skin=embeded

Журналісти ТВі та прихильники каналу сьогодні пікетують Національну раду з питань телебачення та радіомовлення. Під стіни Нацради прийшли працівники каналу та близько 50 прихильників ТВі. Учасники мітингу вимагають припинити утиски проти незалежних ЗМІ та відновити мовлення ТВі у повному обсязі. Журналіст ТВі Вахтанг Кіпіані, вважає, що влада намагається до виборів усунути з інформаційного поля джерело альтернативної інформації.

­– Якою є ситуація з ТВі сьогодні? На скільки скрутним є становище каналу?

"Cитуація «дотискається» до абсурдної… Якщо викидають з ефіру, викидають з «кабелю» – це зрозуміло. Але тепер вже викидають з супутника!"
Write your quote footer here...
– Влада хоче дотиснути канал до незрозумілої ситуації: чи до повного знищення, чи до повного зникнення. Для заходу завжди можна буде сказати, що канал фактично існує і теоретично хтось може його дивитись.

Але насправді ситуація «дотискається» до абсурдної… Якщо викидають з ефіру, це зрозуміло. Якщо викидають з «кабелю» – це зрозуміло. Але тепер вже викидають з супутника!

Я думаю, що це говорить про те, що влада хоче унеможливити можливість альтернативної думки, інформації, позиції і фактів у переддень, а особливо у день і після дня голосування. Йде зачистка інформаційного поля від тих, хто може сказати більше, ніж треба.

Всі ці камери на дільницях, всі ці спостерігачі від лояльних організацій, звичайно, підтвердять легальність виборчого процесу. І тільки ТВі в наявній ситуації буде говорити так, як є. Що буде нормально – ми скажемо: «Нормально». Але якщо буде не нормально – ми також про це скажемо.

– Чи можна вважати намагання остаточно позбавити канал аудиторії ознакою страху?

"Бажання залякати того, хто найбільш активний і є мотивом притиснути до землі ТВі й зробити його, як мінімум – непомітним, як максимум – неіснуючим"

– Я не думаю, що це страх. Ці люди, вибачте, «оборзели» і їм все одно, що про них думають. Тим більше вони не бояться такої суспільної ситуації, яка є тепер. Вони хочуть не дати можливість якомусь альтернативному слову з’являтись в ефірі, що може бути «заразним» для інших мовників.

Якщо можна так вчинити з ТВі, який є каналом західних інвестицій, каналом, який знають у всьому світі, то те саме можна зробити і з маленькою українською компанією чи газетою, чи сайтом, чи телеканалом. Це приклад людям «не рипатись».

Оце бажання залякати того, хто найбільш активний і є мотивом притиснути до землі ТВі й зробити його, як мінімум – непомітним, як максимум – неіснуючим.

– Якими будуть Ваші подальші дії? Як ще Ви боротиметесь за канал?
"Глядачу вирішувати, потрібний цей канал, чи ні, а не владі, яка має просто створювати рівні правила гри для всіх каналів"
...

– Я можу сказати тільки для себе: я працюю, в мене є моя година в ефірі, мій Facebook, друзі в колективі й поза ним. І в рамках цих можливостей ми будемо діяти стільки, скільки ми цих можливостей будемо мати.

Поки ми є в ефірі, ми будемо говорити те, що ми говорили до сьогодні. Ми будемо робити те, що робимо. Глядачу вирішувати, потрібний цей канал, чи ні, а не владі, яка має просто створювати рівні правила гри для всіх каналів.
http://www.radiosvoboda.org/flashembed.aspx?t=vid&id=24706005&w=640&h=360&skin=embeded

Передрук з "Радіо Свобода"