Японський прем'єр Кішіда, який займав жорстку позицію щодо Росії, йде у відставку

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда (ліворуч) розвивав відносини Японії та США і приєднався до санкції Заходу проти Росії. Фото: Кішіда та президент США Джо Байден під час зустрічі в Білому домі, 10 квітня 2024 року

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда піде у відставку у вівторок, передавши керівництво своєму наступнику Сігеру Ішібі. Ішіба планує призначити позачергові вибори на 27 жовтня.

Рейтинги популярності Кішіди були нестабільними протягом більшої частини його трирічного терміну через корупційні скандали, які зрештою змусили його піти з посади.

Вдома Кішіду вважали лідером без бачення, який пішов на компроміс із потужними консервативними націоналістами в правлячій Ліберально-демократичній партії, щоб залишитися при владі.

Але він завоював повагу за межами Японії, особливо в Сполучених Штатах, за рішучі зміни в японській політиці оборони та безпеки, а також за більш жорстку позицію проти Росії та Китаю.

Ось огляд діяльності Кішіди на посаді:

Неспокій у внутрішній політиці


Після вступу на посаду в жовтні 2021 року Кішіда прийняв низку важливих рішень, як-от скасування відмови від ядерної енергії в Японії та стрімке нарощування військової сили.

Але він уникав суперечливих соціальних питань, пов'язаних із гендерною та сексуальною різноманітністю.

Очолюючи меншу фракцію в правлячій коаліції, його пріоритетом було зберегти владу і уникнути зіткнень із членами потужної консервативної групи ліберал-демократів, очолюваної покійним прем’єр-міністром Сіндзо Абе.

Вбивство Абе в липні 2022 року та подальші корупційні скандали, пов’язані з членами фракції Абе, постійно примушували його до антикризової політики на тлі падіння рейтингу. Сам Кішіда ледь не став жертвою атаки з вибухівкою під час виступу в рибальському порту Вакаяма на заході Японії у квітні 2023 року.

Розслідування вбивства Абе призвело до викриття багаторічних зв’язків ліберал-демократів із Церквою об’єднання Південної Кореї. За цим послідував більш руйнівний корупційний скандал із залученням понад 80 законодавців від ЛДП, знову ж таки в основному з фракції Абе, за участю нелегальних фондів.

У цьому скандалі звинуватили кількох депутатів, їхніх помічників і бухгалтерів.

Кішіда керував внутрішніми розслідуваннями та почав реформувати та зміцнювати закони про фінансування політичних сил, але опозиційні законодавці та виборці вважали ці заходи недостатніми.

Суспільне обурення через низку скандалів через фонди ЛДП, партія програла кілька місцевих виборів цього року, і законодавці всередині партії закликали змінити провідних політиків партії, щоб позбутися скандалів і перемогти на загальнодержавних виборах.

Кішіда після завершення свого терміну на посаді, може стати впливовим лідером за лаштунками, адже він допоміг Ішібі отримати схвалення на партійному голосуванні в п’ятницю у протистоянні з консерватором Санае Такаічі.

Потужніша оборона

Кішіда, який довгий час обіймав посаду міністра закордонних справ при Абе, здобув повагу за свою політику в сфері національної безпеки та зовнішню політику, яка значно поглибила зв’язки зі Сполученими Штатами та іншими партнерами, такими як Австралія, Велика Британія, Південна Корея та Філіппіни, одночасно підвищивши вагу країни в світі.

У грудні 2022 року уряд Кішіди затвердив стратегію безпеки та оборони, яка передбачала швидке нарощування військової потужності Японії, щоб мати можливість завдавати "контрударів" за допомогою крилатих ракет великої дальності, що стало серйозним відходом від політики виключно самооборони Японії після Другої світової війни.

Уряд Кішіди поставив за мету на п’ять років подвоїти військові витрати Японії майже до 2% ВВП, зрештою до приблизно 10 трильйонів ієн (70 мільярдів доларів), що зробить її витрати на оборону третіми у світі після Сполучених Штатів і Китаю.

Кішіда неодноразово казав, що "сьогоднішня Україна завтра може стати Східною Азією", порівнюючи російське вторгнення в Україну зі зростаючою самовпевненістю Китаю в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Невідомо, як Японія буде фінансувати ці витрати та балансувати їх з іншими нагальними потребами, такими як подолання скорочення населення країни.

У грудні Кішіда суттєво пом’якшив японські правила експорту зброї, дозволивши ліцензувати японські ракети-перехоплювачі PAC-3 для Сполучених Штатів і майбутні закордонні продажі винищувачів, які Японія розробляє разом із Великою Британією та Італією.

Кішіда швидко приєднався до інших країн G7 у санкціях проти Росії та підтримці України. Він неодноразово казав, що "сьогоднішня Україна завтра може стати Східною Азією", порівнюючи російське вторгнення в Україну зі зростаючою самовпевненістю Китаю в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Він розвивав економічну та безпекову співпрацю в регіоні.

Кращі відносини з Південною Кореєю

Одним із дипломатичних успіхів Кішіди стало покращення зв’язків Японії з Південною Кореєю, особливо у сфері регіональної безпеки та зв’язків із їхнім спільним союзником, Сполученими Штатами, через спільне занепокоєння щодо Китаю та Північної Кореї.

Кішіда під тиском Вашингтона та за підтримки президента Південної Кореї Юн Сук Йоля допоміг налагодити стосунки між двома азійськими сусідами, яким заважає спадщина японської колоніальної епохи.

Стабільні відносини є ключовими для очолюваного США союзу на Тихому океані.

У квітні Кішіда здійснив державний візит до Вашингтона та виступив у Конгресі, підкресливши рішучість Японії підтримувати Америку як глобального партнера. У 2023 році президент Джо Байден запросив його на тристоронній саміт у Кемп-Девід із Юном, де вони домовилися посилити тристоронню систему безпеки.

Коли в серпні Кішіда оголосив, що піде у відставку, Байден похвалив лідерство Кішіди, сказавши, що він допоміг підняти американо-японський альянс "на нову висоту".

"Керуючись непохитною мужністю та моральною ясністю, прем’єр-міністр Кішіда змінив роль Японії у світі", – заявив Байден. "Мужнє лідерство Кішіди пам’ятатимуть по обидва боки Тихого океану протягом десятиліть", – сказав він.

Кішіда також нещодавно допоміг розробити угоду з Пекіном щодо скасування заборони Китаю на імпорт японських морепродуктів, яку Пекін наклав через викид Японією очищених радіоактивних стічних вод у Тихий океан із її аварії АЕС Фукусіма-Дайчі.

Зберігається напруженість через військову діяльність Китаю поблизу водного та повітряного простору Японії. Він також поглибив зв’язки з країнами Південно-Східної Азії, острівними державами Тихого океану, а також країнами Глобального Півдня, що розвиваються.

Саміт G7 в Хіросімі

Кішіда представляє виборчий округ у Хіросімі, і проведення саміту "Групи семи" заможних країн у цьому місті в травні 2023 року стало найвизначнішим моментом його перебування на посаді.

Цілі саміту відповідали і заявленій меті його кар'єри — працювати над створенням світу, вільного від ядерної зброї.

Однак заява саміту G7 щодо ядерного роззброєння підтримала володіння ядерною зброєю як засобу стримування, що розчарувало та розлютило тих, хто пережив атомне бомбардування США 1945 року.

Кішіда каже, що він дотримується принципу Японії відмовитись від розробки, володіння або дозволу на розміщення ядерної зброї на своїй території.

Ішіба, колишній міністр оборони, виступає за поглиблення дискусії між регіональними партнерами щодо стратегії ядерного стримування США.

Стратегія "нового капіталізму" не прижилась

Кішіда просував економічну стратегію "нового капіталізму", яка закликала до більш справедливого розподілу національного багатства, альтернативи великим державним видаткам Абе та м'якій монетарній політиці.

Стратегія не змогла відновити сповільнене зростання.

Політика Кішіди щодо фінансування оборони та допомоги догляду за дітьми вимагала великих витрат, а підвищення зарплат, яке він підтримував, не встигало за зростанням цін.

Урядові кроки, спрямовані на спробу зупинити падіння народжуваності в Японії, стосувалися переважно допомоги по догляду за дітьми для подружніх пар і не розв'язували проблеми зростання кількості молодих японців, які не бажають одружуватися та створювати сім’ї через невтішні перспективи знайти роботу, високу вартість життя та корпоративну культуру, неприязну до працюючих матерів.