Політологи про призначення Клюєва головою виборчого штабу ПР

Політологи про призначення Клюєва головою виборчого штабу ПР

Виборчим штабом Партії регіонів на парламентських виборах 2012 року керуватиме перший віце-прем’єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. Про це повідомив у понеділок перший заступник голови ПР Володимир Рибак.

«Я не хочу робити з цього секрет. Андрій Петрович Клюєв затверджений начальником штабу у виборчій кампанії Партії регіонів», – сказав Рибак.

Коментуючи новину, політологи називають призначення очікуваним. Клюєв не новачок в організації виборчих кампаній «регіоналів». На виборах 2004 року він був одним з керівників президентської кампанії Януковича та фігурував у скандалі з так званим «транзитним сервером». Тоді опозиція закидала Клюєву участь у фальсифікаціях, проте після перемоги «помаранчевої революції» звинувачення були забуті.

Нинішню парламентську кампанію-2012 Партія регіонів розпочинає з не вельми виграшних стартових позицій: рейтинги провладної політичної сили низькі. Відтак, на думку експертів, Клюєву поставлено завдання добитись для партії влади результату, необхідного для створення більшості у парламенті. А ставкою у цій грі – вважають аналітики – для першого віце-прем’єра стане прем’єрська посада, на яку він зможе претендувати у разі успіху.

Новину про призначення Андрія Клюєва керманичем виборчої кампанії «регіоналів» для Голосу Америки прокоментували директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран і директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Олексій Гарань: «Навіть якщо Клюєв «зробить» результат на виборах, з прем’єрством можливі варіанти»

«В руках у Клюєва – реальні важелі та неабиякий досвід застосування адміністративних методів у виборчих кампаніях «регіоналів». Тому його призначення керувати штабом було достатньо прогнозованим.

А от стосовно того, що відбудеться далі, то тут можливі варіанти. Якщо він дійсно вдало проведе кампанію, то, цілком можливо, вимагатиме за це підвищення. І якщо регіонали дійсно отримають більшість, то Азарова можуть поміняти на Клюєва. Але з другого боку, про таку фігуру на чолі уряду навряд чи мріє президент. Адже Азаров, – хай він і не популярний, – проте цілком влаштовує Януковича, оскільки достатньою мірою віддалений від інших груп впливу. А Клюєв – це якраз центр впливу, і тут є небезпека порушення балансу всередині самої Партії регіонів».

Віктор Небоженко: «Клюєв на чолі виборчого штабу – це форма шантажу Януковича»

«Я думаю, що Клюєв на чолі виборчого штабу – це така форма шантажу Януковича. Мовляв, зроблю тобі необхідний результат, а ти зробиш мене прем’єр-міністром.

Саме про прем’єрську посаду іде торг. Інакше для чого було б Клюєву бруднитися виборами? Навіщо цьому талановитому менеджеру, неймовірно багатій людині розпинатися, возитися з поганим людським матеріалом, робити з тих, за ким плаче тюрма, народних депутатів... Навіщо брати гріх на душу? Тільки для того, щоб потім продати цей гріх президенту. Тому оцей витік інформації – «Клюєв керуватиме штабом» – це не що інше, як розмова Клюєва з Януковичем. Мовляв, це мої умови: хоч Партія регіонів зараз має не більше 12%, я тобі роблю 32-35%. А з вдячності ти маєш зробити мене прем’єр-міністром.

Зрозуміло, для чого це треба Клюєву. От тільки не зрозуміло, навіщо це треба Януковичу.

Як ви гадаєте, зробить його Янукович прем’єр-міністром? Ні. Навіть якщо той дасть результат. Тому, що надто вже демонстративна форма шантажу.

Адже зрозуміло, що відбудеться після того, як Клюєв стане прем’єр-міністром. Тоді його рейтинг виросте до рейтингу Януковича. У нашій історії ми це вже проходили.

Президентові Януковичу це не потрібно. Йому потрібні люди, які б забули, як їх звуть, і всі свої послуги пов’язували з особистістю Януковича. І в цьому сенсі нинішній прем’єр Азаров його цілком влаштовує.

А взагалі я тут бачу зародки колосального конфлікту всередині Партії регіонів. Голова партії Азаров, а штаб очолює Клюєв. З погляду політології партії це неправильно, це шлях до конфлікту».

Сергій Таран: «Перед Клюєвим поставили завдання, яке неможливо виконати»

«Клюєв не зможе дати бажаний результат на виборах, попри весь його досвід застосування адмінресурсу. Адже рейтинг Партії регіонів котиться вниз, і бажаний результат неможливо намалювати у пропорційній частині списку. Інша справа – мажоритарники. Тут є шанси дати більшість для Партії регіонів, і саме на це буде робитися ставка. Але ж Клюєв до цього не матиме такої причетності, як адміністрація президента! Очевидно, що йому доручать вести пропорційну частину, тоді як у мажоритарних округах вибори контролюватиме АП.

Ну, наприклад, треба буде впливати на мажоритарників з допомогою силових структур. Чи має Клюєв такі можливості? Безперечно, ні. А чи має АП? Безперечно, так. Те саме стосується включення судової вертикалі, економічних важелів, – тут першу скрипку на мажоритарних округах також відіграватиме адміністрація президента.

Це означає, що перед Клюєвим поставили завдання, яке практично неможливо виконати. І я вважаю, що це зроблено свідомо. Останнім часом Янукович усе більше робить ставку на президентську адміністрацію та на власну сім’ю, і все далі відсуває Партію регіонів. І зараз, даючи шанс Клюєву проявити себе там, де шансів на успіх дуже мало, Янукович, у випадку невдачі, звільняється від політичних та моральних зобов’язань перед групою Клюєва та дістає можливість проводити свою власну політику.

Майбутня більшість у парламенті формуватиметься не Клюєвим. Її формуватиме адміністрація президента і Янукович. І я дуже сумніваюся, що Клюєву дадуть можливість істотно впливати на склад Кабінету міністрів, – не кажучи вже про те, щоб самому стати прем’єром», – вважає Таран.

Нагадаємо: виборчий штаб Віктора Януковича на президентських виборах 2010 року очолював нинішній прем’єр-міністр Микола Азаров.