"Я лідер найпотужнішого війська в історії світу. Я не погрожую". В новій книзі Вудворд цитує відповідь Остіна Шойгу

Редактор The Washington Post Боб Вудворд в жовтні презентував нову книгу "Війна", в якій, зокрема описуються зусилля адміністрації президента США Джо Байдена в протистоянні ядерним загрозам з боку Росії

В 2022 році загроза того, що Росія може застосувати ядерну зброю підвищилась до 50%, згідно з даними американської розвідки, які наводить в своїй книзі "Війна" американський репортер Боб Вудворд.

Вудворд у книзі переказує тогочасну розмову очільника Пентагону Ллойда Остіна з міністром оборони Росії Шойгу.

"Ми знаємо, що ви думаєте про застосування тактичної ядерної зброї в Україні. Якщо ви це зробите, всі обмеження, згідно з якими ми діємо в Україні буде переглянуто", - сказав тоді Остін. Шойгу зауважив, що йому не подобаються погрози, але Остін відповів: "Я лідер найпотужнішого війська в історії світу. Я не погрожую".

Правдивість діалогу підтверджують свідки та документи, а також сам Остін сказав, що переказ правдивий, каже Вудворд в коментарі CBS, опублікованому 13 жовтня.

В листопаді 2022 року президент США Джо Байден говорив із лідером Китаю Сі Цзіньпіном про неприпустимість ядерних погроз з боку Росії.

Це, на думку аналітиків, вплинуло на позицію Китаю. В листопаді 2022 року лідер Китаю Сі Цзіньпін закликав міжнародну спільноту виступити проти ядерної війни і "відкинути загрозу ядерної зброї". На цьому тлі, посадовці Кремля почали деескалацію риторики стосовно застосування ядерної зброї, йшлося у звіті Американського інституту вивчення війни (ISW) за 6 листопада.

В своїй книзі Вудворд висловлює переконання, що ядерна загроза над Україною все ще нависає. Автор книги повідомляє, що Байден, буцімто, сказав раднику з нацбезпеки США Джейку Саллівану, що Путін "не допустить виходу з України без того, щоб не розпечатати тактичну ядерну зброю. Отже, ми застрягли".

Дивіться також: Білий дім занепокоєний інформацією про ймовірні телефонні розмови Трампа і Путіна