Чутки про поганий контроль над американською зброєю в Україні – "вкиди російської пропаганди" - Подоляк

Високомобільна артилерійська ракетна система США Himars M142 

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що американсьака зброя в Україні «проходить ретельний облік та відправляється на фронт», а сумніви щодо її використання не за призначенням є «російськими пропагандистськими вкидами», мета яких – зірвати постачання зброї в Україну для протистояння російській агресії.

«Усі види зброї, зокрема далекобійної, яку отримує Україна, проходять ретельний облік та відправляються на фронт. Зброя для України – питання виживання. Контроль за нею – пріоритет. Усі «чутки» про інше – банальні російські пропагандистські вкиди з метою зірвати постачання», – написав Михайло Подоляк у твітері.

За даними Держдавного департаменту США, з 2014 року Сполучені Штати надали Україні безпекової допомоги та послуг з навчання і підготовки військових на понад 10 мільярдів доларів.

З них з лютого 2022 року – на близько 7,3 мільярда доларів. Це є одна з наймасштабніших програм військової допомоги США.

Раніше деякі опозиційні політики та неназвані високопосадовці у сфері оборони у США заявляли в ЗМІ, що є «ризик у тому, що в довгостроковій перспективі частина цієї зброї може опинитися в руках інших військових і ополченців, які США не збиралися озброювати». Зокрема, про це повідомляв телеканал CNN.

У вівторок 12 липня під час телефонного брифінгу заступниця державного секретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародною безпекою Бонні Дженкінс заявила, що США впевнені у тому, що український уряд «належно захищає» американську військову техніку та технології, які були передані Україні для боротьби з російською агресією. Вона висловила впевненість, що Україна стежитиме за тим, щоб американська зброя не опинилась у третіх країнах.

«Ми активно взаємодіємо з Україною, щоб забезпечити підзвітність допомоги, що надається, в умовах складного конфлікту. США на постійній основі оцінюють ризики можливої передачі американських військових технологій у будь-якій точці світу. Ми впевнені у прихильності українського уряду до належного захисту та обліку військової техніки американського походження. Не вдаючись до подробиць, можу сказати, що Сполучені Штати активно взаємодіють з урядом України, щоб забезпечити відповідальність за надане військове майно та допомогу у сфері безпеки», – сказала представниця Державного департаменту.

Вона додала, що США і надалі планують передавати Україні інше військове обладнання для оборони від Росії.

«США також розглядають варіанти надання Україні іншого військового обладнання у майбутньому для захисту. Мета допомоги, що надається, – змусити Росію припинити війну, яку вона веде в Україні».

У законодавстві, яке ухвалив Конгрес для передачі зброї Україні, вбудовано процес обліку цього масштабного фінансування, щоб контролювати, яка зброя насправді купується, а також є програма «моніторингу кінцевого використання», щоб гарантувати, що зброя, надіслана в Україну, опиниться за призначенням.

Закон про контроль над експортом зброї 1976 року вимагає уряду США моніторингу кінцевого використання зброї. Однак цей закон не відстежує, як уряд чи країна використовує обладнання.

Дивіться також: Як США "наглядають" за зброєю в Україні

Your browser doesn’t support HTML5

США серйозно ставляться до захисту своїх військових технологій - заступниця Держсекретаря Бонні Дженкінс. Відео