У Косові вимагають розслідування незаконної торгівлі органами

Прем’єр-міністр Косова Гашим Тачі

Європейські офіційні представники вимагають розслідування фактів щодо того, чи прем’єр-міністр Косова має зв’язки з організованою злочинністю та незаконною торгівлею органами.

Асамблея Ради Європи у вівторок схвалила звіт колишнього швейцарського прокурора Діка Марті, який звинуватив Гашима Тачі та інших офіційних осіб Косова. Рада вимагає, аби Косово, Албанія та місія Євросоюзу в Косові стежили за розвитком подій навколо звинувачення.

Гашим Тачі пов’язаний з Армією визволення Косова. У звіті говориться, що зафіксовані «числені випадки», коли представники армії вбивали сербських ув’язнених, яких утримували в СІЗО, і потім продавали їхні нирки на чорному ринку.

Тачі відкидає звинувачення. Він каже, що йому немає чого приховувати і називає звинувачення спробою підірвати декларацію незалежності Косова від Сербії, яку проголосили у 2008 році.

Разом із тим, у понеділок британська газета «Guardian» надрукувала, що в документах НАТО, які недавно просочились, називається Тачі одним з найголовніших лідерів організованої злочинності в Косові.
У НАТО кажуть, що досліджують, хто міг розсекретити ці документи.