Кремль підтвердив рішучість Росії провести чемпіонат світу з футболу

Кремль у середу підтвердив рішучість Росії провести у себе чемпіонат світу з футболу в 2018 році і вказав на передчасність припущень про те, що він може бути перенесений в інше місце.

«Ми виходимо з того, що Блаттер продовжує виконувати свої обов’язки до скликання конференції та перевиборів. Тому ми продовжуємо взаємодії з ФІФА і головне – продовжуємо роботу з підготовки до чемпіонату світу 2018. Всі плани реалізуються», – заявив журналістам прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

Однак він визнав, що рішення президента ФІФА Блаттера піти у відставку стало несподіванкою.

«Відставка була, звичайно, несподіванкою», – вказав прес-секретар.

Відповідаючи на запитання про можливість перенесення місця проведення чемпіонатів світу в Катарі і в Росії, Пєсков сказав, що новий глава ФІФА «з’явиться не завтра і не післязавтра, а багато пізніше».

«З цього ми і будемо виходити», – додав він.

Американські ЗМІ повідомили в середу, що США ведуть розслідування відносно президента ФІФА у зв’язку з корупційним скандалом, у якому опинилася замішаною Міжнародна футбольна федерація.

Однак Пєсков відмовився коментувати їх. «Кримінальна відповідальність – ситуація непроста, і використовувати в ній в якості джерела інформацію ЗМІ – це остання справа», – сказав він.

Тим часом президент Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков висловився більш визначено. Він упевнений, що відхід Блаттера з поста глави ФІФА не загрожує проведенню чемпіонату світу з футболу 2018 року в Росії.

«Я думаю, що ніяких бойкотів чемпіонату світу з футболу в Росії не буде, – заявив Жуков. – Окремі заяви, особливо політиків, ми чули й раніше. Досить відомі американські сенатори з цього приводу висловлювалися. Але я думаю, що спортивне співтовариство ніколи на це не піде, не допустить розколу спортивного світу».

У вівторок російський міністр спорту Віталій Мутко назвав рішення Блаттера піти у відставку з посади президента ФІФА «мужнім».

На думку міністра, це допоможе запобігти розколу в головній футбольній організації світу, повідомляє РИА «Новости».

Блаттер несподівано пішов у відставку на тлі корупційного розслідування, яке призвело ФІФА в найсерйознішу кризу в історії організації.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін підтримав Блаттера і заявив, що, домагаючись арешту високопоставлених чиновників ФІФА, США діяли поза своєю юрисдикцією.

«Звичайно, і для багатьох федерацій, і для футбольної сім’ї це рішення несподіване, але це його рішення, рішення мужнє, з любов’ю до ФІФА. Це під впливом тиску, що чиниться на конгрес. Під таким тиском з таким підходом зміни б не привели ні до чого», – цитує Мутка РИА «Новости».

У 2018 Росія приймає у себе семпіонат світу з футболу. Рішення про це було прийнято, коли ФІФА очолював Блаттер.

За словами Мутка, рішення Блаттера «допоможе не допустити розколу в організації, об’єднати футбол і завершити розпочаті реформи, а також провести нові».

Відставка Блаттера може дати надію, що будуть скасовані корупційні рішення ФІФА. На своїй сторінці Фейсбук президент Порошенко написав:

«Відставка Блаттера внаслідок гучних корупційних скандалів ФІФА дає надію на скасування деяких корупційно мотивованих рішень цієї організації», – заявив він.

«Правда завжди перемагає», – додав глава держави.