"Крим буде звільнено". Світ закликають до солідарності з кримськими татарами напередодні Дня пам'яті жертв геноциду

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перед прапором кримськотатарського народу з чорною стрічкою під час церемонії вшанування пам’яті жертв масової депортації кримських татар у 1944 році. Київ, Україна, 17 травня, 2024. REUTERS

Напередодні Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар та 80-ї річниці сталінської депортації, що відзначається 18-го травня, західні дипломати та оглядачі нагадують, що випробування для цього корінного народу України ще не завершилися. Їхня історична батьківщина, Крим, перебуває під російською окупацією, а самі вони продовжують зазнавати переслідувань від окупаційної влади.

Позиція Великої Британії залишається чіткою та незмінною: Крим – це Україна!
Мартін Гарріс, посол Британії в Україні

Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс наголосив, що 80 років тому радянський сталінський режим насильно депортував кримськотатарський народ з його батьківщини, а "сьогодні Росія продовжує відмовляти кримським татарам у їхніх правах, пригнічувати їх культуру та самобутність".

"Після незаконної анексії Криму Росія проводить там свою політику репресій, переслідувань і порушень прав людини. Позиція Великої Британії залишається чіткою та незмінною: Крим – це Україна", – наголосив посол у своєму відеозверненні.

Дипломат додав, що Британія допомагає Україні в її боротьбі проти російської агресії та працює над тим, щоб світ не забув про долю Криму і його жителів.

Посол висловив впевненість, що Росія зазнає невдачі, а "Крим буде звільнено" – останню фразу посол промовив кримськотатарською та українською мовами.

"Британія є солідарна з кримськими татарами", – заявив посол у своєму дописі в мережі Х (колишня Twitter).

Визнати геноцид кримськотатарського народу закликає дослідник Центру європейських досліджень Австралійського національного університету Джон Річардсон.

На сторінках видання Інституту Лоуі, незалежного позапартійного аналітичного центру з питань міжнародної політики, що в австралійському Сіднеї, він пише, що визнання злочинів у 1940-х роках підкреслило б прив’язаність Криму до України та дало б відсіч зміні кордонів силою.

Дослідник говорить, що деякі національні парламенти визнали депортацію кримськотатарського народу – Sürgünlik – геноцидом, це – сама Україна, Канада, Латвія та Литва. А напередодні 80-річчя депортації український парламент закликав інші країни зробити те саме.

Австралійський дослідник вважає, що уряд його країни та інші уряди мають визнати депортацію, в результаті якої загинуло до 40% кримських татар, геноцидом. "Це підкреслило б права довго гнобленого народу на самовизначення на своїй батьківщині" та протистояло б спробам російської анексії півострова, вважає дослідник.

Як повідомляє кримськотатарський ресурсний центр, у суботу, 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, у місті Ескішехірі у Туреччині відбудеться масштабний мітинг та хода.

Центр також повідомляє, що репресії російської окупаційної влади непропорційно спрямовані проти кримських татар. З 202 політв’язнів Криму, які перебувають у колоніях та СІЗО, 134 – представники кримськотатарського народу.

Дивіться також: "Наші люди чітко розуміють, що захист України – це надія на майбутнє кримських татар". Інтерв'ю з Рефатом Чубаровим