В Росії Ксенію Хавану, громадянку США та РФ, засудили до 12 років ув'язнення. Оновлено реакцією Білого дому

Ксенія Кареліна, також відома як Хавана, розмовляє з адвокатом в залі суду в Єкатеринбурзі, 15 серпня 2024 р. Суд засудив Хавану, громадянку США та Росії, до 12 років позбавлення волі за звинуваченнями у державній зраді за нібито збір грошей для українських військових. (Фото AP)

Російський суд 15 серпня засудив Ксенію Хавану, яка має подвійне американське та російське громадянство, до 12 років позбавлення волі за державну зраду через нібито збір грошей для українських військових.

Хавану, яку російська влада ідентифікує за дівочим прізвищем Кареліна, заарештували в Єкатеринбурзі в лютому цього року. За повідомленнями преси, минулого тижня вона визнала себе винною під час закритого судового засідання.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Як повідомляється, Хавана отримала громадянство США після того, як одружилася з американцем і переїхала до Лос-Анджелеса. Вона повернулася до Росії, щоб відвідати родину.

У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що вона "ініціативно здійснювала збори коштів на користь однієї з українських організацій, які згодом прямували на придбання збройними силами України предметів тактичної медицини, екіпірування, засобів ураження та боєприпасів".

Правозахисна група The First Department заявила, що звинувачення, висунуті Хавані, пов'язані з пожертвою в розмірі 51 долара американській благодійній організації, Razom for Ukraine, яка допомагає Україні.

В Білому домі назвали вирок у 12 років "мстивою жорстокістю".

"Мова йде про 50 доларів, щоб спробувати полегшити страждання народу України. Називати це зрадою - безглуздо", - сказав у четвер журналістам радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі

"Цей вирок ще раз доводить, що в Москві не існує справжньої системи правосуддя", - додав він. Кірбі запевнив, що США "продовжать домагатися консульського доступу до неї, і ми будемо продовжувати, як і раніше це робили, працювати над її звільненням"..

З моменту відправлення військ в Україну в лютому 2022 року Росія вдалася до різкого придушення інакодумства та ухвалила закони, які передбачають кримінальну відповідальність за критику військової операції в Україні та висловлювання, які вважаються такими, що дискредитують російську армію. Відтоді зросла стурбованість тим, що Росія може цілеспрямовано арештовувати громадян США.

Під час найбільшого обміну полоненими між Росією та Заходом після закінчення холодної війни, Росія цього місяця звільнила репортера видання The Wall Street Journal Евана Гершковича та посадовця у сфері корпоративної безпеки Пола Вілана, яких було ув’язнених за шпигунство, а також Алсу Курмашеву, журналістку Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа, яка має подвійне американсько-російське громадянство, і яку засудили до 6 з половиною років позбавлення волі за поширення "неправдивої інформації" про російських військових.

Росія також звільнила кількох відомих опозиціонерів, які були ув'язнені за критику військової операції в Україні.

Дивіться також: “Це не конфлікт росіян та українців”. Російський опозиціонер Яшин - про війну, Путіна та чи варто допомагати ЗСУ