Візит Кулеби в Китай: чого домагається глава МЗС України в Пекіні і як змінюється геополітична ситуація

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі із главою МЗС Китаю Ванг Ї у вересні 2022 року. Фото: Li Rui/Xinhua via AP

Питання "справедливого миру" для України обговорить цими днями в Китаї міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він став першим українським високопосадовцем, хто офіційно відвідав Китай з часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Як повідомив Кулеба у соціальних мережах, у Пекіні впродовж чотирьох днів візиту він розраховує на "широкі, детальні, змістовні переговори" з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї.

"В центрі уваги одне питання – мир в Україні. Будемо говорити, будемо шукати точки дотику, нам потрібно уникнути конкуренції мирних планів, нам потрібно рухатись до справедливого і сталого миру, і Китай може відіграти в цьому важливу роль", - заявив Кулеба.

Другий саміт миру - запросити Китай та Росію

У лютому цього року Дмитро Кулеба вже зустрічався з Ван І, щоб обговорити двосторонні відносини та торгівлю, і запросив його на саміт миру у Швейцарії. Однак тоді йому не вдалось переконати китайських колег взяти участь у мирному саміті.

Натомість Китай разом з Бразилією запропонували власний план миру із шести пунктів. Тоді президент України Зеленський звинуватив Китай у перешкоджанні іншим країнам брати участь у конференції у Швейцарії.

До кінця цього року Україна має намір провести ще один саміт миру, на якому від Китаю очікують активнішої позиції, Київ також хоче запросити на цей захід Росію.

Як повідомляв в інтерв'ю Голосу Америки заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, Київ має план, як переконати росіян відвідати захід.

Крім того, Україна заявляла, що була б зацікавлена провести саміт в одній із країн Глобального півдня.

Китай та санкції США

Два дні тому радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що Вашингтон готує санкції щодо китайських компаній, які підтримують російську війну проти України.

"Ми вважаємо, що Китаю слід зупинитися, тому що це глибоко поза межами гідної поведінки з боку держав, — заявив Салліван у п’ятницю під час Форуму безпеки в Аспені. - Ви можете очікувати додаткових санкцій в час, коли ми спостерігаємо, як ситуація продовжуватиме розвиватися в найближчі тижні".

"Якщо ми побачимо банк, який, на нашу думку, підпадає під режим санкцій, ми зможемо щось з цим зробити", - додав він.

22 липня речниця МЗС Китаю відкинула причетність Китаю до війни в Україні й засудила "односторонні санкції".

"Китай не є творцем української кризи, і не є стороною в ній. Але ми активно працювали над тим, щоб забезпечити мирні переговори. США не повинні перекладати провину на Китай. Ми відкидаємо всі види односторонніх санкцій і довгострокову юрисдикцію", - мовиться в заяві речниці Китаю.

До слова, офіційний Пекін не називає бойові дії в Україні війною, натомість високопосадовці Китаю використовують фразу "українська криза".

Чи змінить Кулеба позицію Китаю щодо Росії

Польський аналітик з питань Китаю Радек Піффель у мережі Х звернув увагу на важливість візиту Кулеби. Він рекомендує стежити за новинами з Пекіна, де за його словами, створюються нові геополітичні реалії.

Піффель називає небезпечною "для Ізраїлю та інших" домовленість, яку, за повідомленнями, напередодні досягли за посередництва Китаю конфліктуючі палестинські угруповання Фатах та Хамас.

На думку експерта, через активну зовнішню політику Китаю після президентських виборів у США світ може опинитися у зовсім нових геополітичних реаліях.

"Якщо Китаю вдасться досягти угоди з Україною, а також зробити кілька інших кроків (у Європі, на Близькому Сході та в інших важливих для США місцях), довгоочікувані кроки по всьому світі та (нібито вже готові) рішення Дональда Трампа в січні 2025 року можуть зіткнутися з абсолютно іншими геополітичними реаліями та ситуацією у світі", - пише експерт.

"Хвилюючим" називає візит Кулеби в Китай німецька газета Süddeutsche Zeitung. Автори статті "Київ та китайський фактор", яку опублікували 23 лютого, звертають увагу, що китайські високопосадовці виступають за політичне рішення, яке б "служило спільним інтересам усіх сторін".

"А це включає й інтереси Росії, яка є союзницею Китаю, - мовиться у статті. - На цьому етапі зрозуміло, що ідеї [України та Китаю - ред.] дуже відрізняються. Ще в лютому 2023 року Пекін представив план з дванадцяти пунктів, який на Заході відкинули як проросійський".

Автори видання вважають, що візит Кулеби "навряд чи змінить підтримку Китаєм Росії", але може зменшити ймовірність нових європейських – і перш за все, американських – санкцій проти Китаю.

"На думку багатьох експертів, Пекін мало зацікавлений у реальному посередництві у війні в Україні. Китай добре заробляє на торгівлі з Росією", - пише німецьке видання.

Автор додає, що Китай практично не постраждав через свою підтримку Росії, попри деякі західні санкції щодо китайських компаній.

"З погляду Китаю, війна в Україні може тривати до тих пір, поки у США не буде сформовано новий уряд і не стане зрозуміло, якою буде військова підтримка України з боку НАТО в майбутньому", - пише Süddeutsche Zeitung.

Поки справи Путіна на полі бою йдуть добре, мовиться у статті, ані Китай не зацікавлений чинити тиск на Путіна, ані російський правитель не піддасться Китаю.