Суд у Росії продовжив термін ув'язнення журналістці Радіо Свобода Алсу Курмашевій. Дипломатів вивели із засідання

Алсу Курмашева, редакторка Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, що фінансується урядом США, слухає свого адвоката під час судового засідання в Казані, Росія, у п’ятницю, 31 травня 2024 року. (Фото AP)

Російська влада відмовила чеським дипломатам у можливості бути присутніми на судовому засіданні у справі журналістки Радіо Свобода Алсу Курмашевої, що відбулося у Казані. Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

У п'ятницю, 31-го травня, суд у столиці російського Татарстану задовольнив клопотання слідства та продовжив до 5 серпня арешт Алсу Курмашовій, редакторці Татаро-башкирської служби Радіо Свобода.

Чехія, де міститься штаб-квартира американської медіакомпанії, в якій працює Курмашева, разом з іншими західними країнами вважає її справу політичним переслідуванням.

Чеські дипломати разом з представниками посольства Австралії приїхали, щоб взяти участь у процесі, але їх та представників преси видалили зі зали. За клопотанням слідства засідання суду відбувалося у закритому режимі.

"Сьогодні в російській Казані відбулося п'яте судове засідання, суд продовжив абсурдний запобіжний захід для журналістки Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа (RFE/RL) Алсу Курмашевої. Чеська дипломатія хотіла спостерігати за слуханням, але їй не дозволили", – написав чеський міністр.

"Алсу загрожують роки в'язниці, сім'я чекає в Празі. Звільніть Алсу!" – додав Ліпавський у своєму твіті.

Захист журналістки, яка перебуває в ув'язненні понад сім місяців – з 18 жовтня минулого року, наполягав на зміні запобіжного заходу на домашній арешт, проте суд у цьому відмовив.

Курмашеву звинувачують у тому, що вона не зареєструвалася як так званий «іноземний агент» і поширювала, як вважає Москва, неправдиву інформацію про російську армію.

Численні міжнародні правозахисні та журналістські організації вважають розслідування та суд у справі Курмашевої ще одним кроком у придушенні Кремлем інакодумства та свободи слова.

Журналістка, яка має подвійне російське та американське громадянство, та проживає з родиною у Празі, приїхала до Росії в травні 2023 року, щоб побачитися зі своєю хворою матір'ю. Коли вона спробувала повернутися додому у червні, влада вилучила її паспорти.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Стівен Капус після рішення суду наголосив, що "несправедливість у цьому безглуздому жорстокому переслідуванні множиться з кожним днем".

"Російська влада, яка вже 227 днів тримає її у в'язниці, позбавляє Алсу її основних прав як американську громадянку. За цей час у Алсу не було жодного телефонного дзвінка з дітьми і чоловіком, які її люблять; їй відмовлено у консульському доступі США, а також у базовому, адекватному рівні медичного обслуговування. Алсу має бути вдома, у Празі, зі своїми дочками, допомагати їм готуватися до випускних іспитів, а не сидіти у російській в'язниці за необґрунтованими звинуваченнями", — підсумував Капус.

Журналістка розповіла, що вона не має дозволу на дзвінки і востаннє чула голоси своїх дітей у жовтні 2023 року.

Чоловік Курмашевої, Павло Буторін, сказав, що не розуміє, чому його дружина, мати двох дітей, перебуває в таких умовах.

"Алсу була викрадена у її родини безсердечним російським урядом, який тримає її в неволі лише за те, що вона є американка та журналістка", – пише Буторін у своєму твіті.

У повідомленні Радіо Свобода він додає, що Алсу "не заслужила на це".

"Ми дуже за нею сумуємо, вона має бути з нами, тут, зі своєю сім'єю, а не в цій маленькій камері в Росії", – каже Буторін.

Видання SotaVision пише, що Алсу Курмашева, за її словами, стабільно гірше почувається. Вона наголосила, що їй потрібне оперативне втручання.

Наприкінці квітня президент США Джо Байден закликав Володимира Путіна звільнити Алсу Курмашеву, а також журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, який поеад рік перебуває в російському СІЗО.

"Журналістика – абсолютно точно не злочин", –наголосив Байден.

25-го квітня депутати Європарламенту схвалили резолюцію, яка закликає до "негайного та беззастережного звільнення" всіх політв'язнів, які перебувають у Росії, включаючи Курмашеву та Гершковича.

Дивіться також: Ув'язнену в Росії журналістку Радіо Свобода нагородили премією «за мужність і журналістську майстерність»