МАГАТЕ закликає Україну та Росію до “стриманості”, щоб уникнути ядерної аварії на Курській АЕС

Зображення, оприлюднене Міноборони РФ 9 серпня 2024 року: перевезення російської техніки для боротьби з українськими формуваннями в Суджанському районі Курської області Росії. Russian Defense Ministry Press Service via AP

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав “усі сторони” проявляти “максимальну стриманість”, щоб уникнути ядерної аварії на Курській атомній електростанції.

Така аварія може мати серйозні радіологічні наслідки, йдеться у заяві очільника МАГАТЕ.

Гроссі додав, що особисто контактує з відповідними органами України та Росії, і продовжуватиме інформувати міжнародну спільноту “за потреби”.

Йдеться про занепокоєння міжнародної організації ситуацією довкола українського наступу на Курську область Росії.

Дивіться також: ISW: Росія не перекидає війська зі сходу України у Курську область, "щоб не зривати наступ"

Курська АЕС має шість енергоблоків.

З огляду на військову активність, Гроссі закликав дотримуватися заходів ядерної безпеки, зокрема й тих принципів, які були встановлені для Запорізької АЕС у ході війни Росії проти України.

Серед іншого, це необхідність забезпечення фізичної цілісності атомної електростанції.

Місто Курчатов, де розташована Курська АЕС, у п'ятницю, 9 серпня на кілька годин було знеструмлене. Губернатор Курської області Олексій Смірнов заявив, що це було спричинено падінням уламків дрона на трансформаторну підстанцію, унаслідок чого почалася пожежа. Він не повідомив про ситуацію із забезпеченням електроенергії до Курської АЕС.

Станом на суботу, 10 серпня, енергопостачання в Курчатові відновлене.

Дивіться також: Білий дім: США з’ясовують, яка стратегія України у Курській області  
Дивіться також: Приголомшливий маневр, який застав кремлівські сили зненацька – світові ЗМІ про події в Курській області