Тимчасовий президент Киргизстану відвідала район етнічних заворушень

Тимчасовий президент Киргизстану Роза Отунбаєва відвідала місто Ош, уперше з часу, коли у четвер минулого тижня в тому південному місті спалахнула хвиля насильства і заворушень. Пані Отунбаєва прибула вертольотом в супроводі посиленої охорони. Вона заявила, що її уряд докладає великих зусиль для відбудови Оша, щоб «люди могли повернутися до своїх домів».

В п’ятницю вранці Отунбаєва заявила російській газеті, що, на її думку, кількість убитих у результаті міжнаціональної хвилі насильства в Оші та в південнокиргизькому місті Джалал-Абад удесятеро більша, ніж офіційні дані, згідно з якими загинуло лише 200 людей.

Тимчасом помічник державного секретаря США Роберт Блейк закликав до проведення слідства в справі насильства, яке змусило приблизно 400 тисяч людей залишити свої доми. Він сказав це в п’ятницю під час відвідин таборів біженців в Узбекистані, куди втекло, за деякими оцінками, 100 тисяч людей.

Утеча почалася після того, як сутички між групами киргизів та узбеків 10 червня переросли у заворушення. Неспокій поширився по всьому районі і тривав протягом наступних кількох днів.