Європа, торгуючи з Китаєм, повторює помилку, зроблену з Росією – ексзаступник держсекретаря США Фрід

Ексзаступник держсекретаря США Деніел Фрід: “Європейці повинні визнати, що Китай є великою проблемою. Економічний взаємозв’язок не є гарантією миру”

Прихильники американського ізоляціонізму помиляються, як і європейці, котрі вважали, що економічна співпраця з Росією може бути запорукою миру.

Про це під час дискусії з експертами та військовими заявив ексзаступник держсекретаря США Деніел Фрід, почесний співробітник Атлантичної ради.

Сі Цзіньпін не почав імперіалістичної війни. Поки що”, – каже Фрід. Він також нагадав, що у США існує розуміння того, що Китай підтримує Росію у здійсненні її агресії проти України та застеріг:

Якщо Сполучені Штати відступлять, то Європа не буде впродовж дуже тривалого часу здатна впоратися з власною безпекою

“Європейці повинні визнати, що Китай є великою проблемою. Два роки тому європейці в основному казали: “Китай — це ринкова можливість для нас". Але і ми, і європейці, повинні дати відсіч Китаю”.

Водночас Фрід застеріг США від ізоляціоністської позиції, мовляв, не варто стільки підтримки надавати Україні та Європі, оскільки основною загрозою є Китай:

“Є думка, що ми повинні вийти з НАТО і відступити від Європи. Але проблема у тому, що ці загрози [російська війна та загроза з боку Китаю] взаємопов’язані. Якщо Сполучені Штати відступлять, то Європа не буде впродовж дуже тривалого часу здатна впоратися з власною безпекою”.

Дивіться також: Александер Стубб: Китай міг би зупинити війну в Україні одним телефонним дзвінком

На думку Фріда, Європа разом зі США здійснює суттєвий внесок у допомогу Україні, але при цьому багато європейських країн, каже дипломат, недоінвестували у власну оборону.

“І серед них – німці. І вони знають про це”, – додав Фрід.

Він також зауважив: “Німеччина раніше вважала Росію хорошим ринком, хорошим економічним партнером, і вважала, що економічні зв’язки забезпечують стратегічну стабільність. Це помилка, яку ми не повинні повторювати двічі”.

Економічний взаємозв’язок не є гарантією миру
Деніел Фрід

“Історія свідчить, що економічний взаємозв’язок не є гарантією миру”, – наголосив Фрід.

Як повідомляв Голос Америки, очільник Генштабу Збройних сил Чехії, генерал-лейтенант Карел Ржека такожд заявив 11 липня, що витрат на оборону у розмірі 2% ВВП насправді гостро недостатньо.

Ржека пояснив, що нинішніх інвестицій у власну оборону європейських країн недостатньо з огляду на обсяги загроз, а також на здорожчання необхідних армії засобів на ринку.

“Усі плани, які ми складали, наприклад, два роки тому щодо цієї модернізації, повністю недостатні сьогодні саме щодо обсягів необхідних коштів”, – сказав Ржека.

Він також додав, що, починаючи інвестувати в оборону у розпал кризи, країни стикаються з дефіцитом бажаних засобів, змушені стояти у черзі за озброєнням.

Дивіться також: 2% недостатньо – головний генерал Чехії про витрати країн НАТО на оборону