Трамп відзначив "значний прогрес" у переговорах з Китаєм, на тлі невтішних новин для США у торговельній сфері

Президент США Дональд Трамп та президент Китаю Сі Цзіньпін, 2017

Президент Трамп наголосив на значному прогресі, якого США досягли в переговорах з Китаєм з питань торгівлі.

«Щойно провів довгу телефонну розмову з президентом Китаю Сі. Переговори стосовно угоди просуваються дуже добре і у випадку її укладання, вона стане всеохоплюючою, включаючи всі теми, сфери та суперечливі питання. Досягаємо великого успіху!» - написав Трамп у Twitter після телефонної розмови з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у суботу.

Оптимістична заява президента США прозвучала на тлі невтішних новин для американських фермерів. Так, у листопаді, Китай, який історично закуповував значні обсяги американської сої, скоротив обсяги закупівель до нуля, повідомляє NBC News. Обсяги закупівлі сої почали спадати після того, як Китай запровадив 25% мито на іпорт сої зі США, в рамках взаємних заходів з обмеження двосторонньої торгівлі між США та Китаєм.

Також 30 грудня вступає в дію угода про Транстихоокеанське партнерство. Угода, з якої США вийшли за керівництва президента Трампа, об’єднає 11 держав, включаючи Японію, Канаду, Мексику та Австралію і передбачатиме поступовий перехід до безмитної торгівлі.

Голова асоціації виробників пшениці США Вінс Петерсон критично висловився про вихід США з переговорів про партнерство. «Наші конкуренти в Австралії та Канаді отримують вигоду від її положень, а американські фермери безпомічно споглядатимуть», - заявив він у коментарі CNN.

Ще під час передвиборчої кампанії Трамп виступав проти багатосторонніх торговельних угод і на посаді президента він розпочав серію двосторонніх переговорів в сфері торгівлі з такими країнами, як Китай. Він також провів переформатування торговельної угоди США з Канадою та Мексикою.

Дивіться також: Огляд стану свободи преси у світі за 2018 році

Your browser doesn’t support HTML5

Огляд стану свободи преси у світі за 2018 році. Відео