«Мовний» закон призвів до загострення ситуації в Києві

Ухвалений напередодні закон, який розширює сфери використання в Україні російської мови, призвів до протистояння і загострення політичної ситуації в країні. Сотні людей, зокрема й народні депутати, провели ніч на Європейській площі столиці. Деякі з них оголосили про безстрокове голодування. Активісти планували заблокувати Український дім, де зранку мала відбутися підсумкова прес-конференція Віктора Януковича. Протягом ночі і зранку правоохоронні органи зробили декілька спроб відтіснити протестувальників. Очевидці повідомляють про застосування бійцями підрозділу «Беркут» сльозогінного газу, від якого зокрема постраждали й декілька народних депутатів і лідер партії «Удар» Віталій Кличко. В адміністрації президента спочатку демонстрували рішучій намір провести прес-конференцію Віктора Януковича, проте згодом повідомили про її перенесення.

Влада вирішила обмежити проведення масових акцій протесту в центрі Києва.
Протистояння фактично паралізувало роботу українського парламенту. На ранковому засіданні голова Верховної Ради Володимир Литвин подав у відставку на знак незгоди із ухваленим за його відсутності закону. Він дав зрозуміти, що не причетний до раптового голосування за суперечливий законопроект у парламенті. Мовляв, у цей час був на нараді в адміністрації президента. Втім оглядачі зауважують, що члени близької до спікера фракції підтримали партнерів з правлячої коаліції – регіоналів і комуністів.

«Вчора на 14:30 мене запросили на нараду до президента. Вона закінчилась близько 20 години. В той же час, як сказав один народний депутат, вони розвели їх як котят. Але за великим рахунком розвели Україну, розвели народ. І плоди цього «розводу» ми ще будемо пожинати. За таких обставин я прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою відставку», – сказав Литвин, залишивши зал Верховної Ради. Лідери опозиційних партій, які зустрілися із спікером, повідомили про його рішення не підписувати суперечливий закон.

Влада вирішила обмежити проведення масових акцій протесту в центрі Києва. Вдень учасникам протестів зачитали рішення суду про заборону мітингів на Європейській площі та урядових будівель до 9-го липня. Опозиція побоюється, що це рішення стане підставою для силового розгону учасників. Попри це опоненти влади закликали своїх прихильників з інших областей України доєднатися до протестів.