«Сирійський гамбіт» Росії відвертає увагу від України - президент Латвії

Раймонд Вейоніс

«Росія намагається відвернути фокус від України. Зараз ми бачимо, що всі говорять лише про Росію і Сирію. Так припинять говорити про Україну», - Раймонд Вейоніс.

Президент Латвії вважає, що Захід не повинен довіряти Москві у питанні вирішення сирійського конфлікту, нагадуючи про успіхи президента Росії Володимира Путіна у встановленні контролю над окремими регіонами України при одночасних спробах залякати і розділити Європу.

В інтерв'ю газеті The Wall Street Journal Раймонд Вейоніс висловив серйозні сумніви в тому, що мирна угода щодо Східної України буде повністю виконана до кінця року, як прописано у документі, і звинуватив Росію у розпалюванні нестабільності.

«Дуже важко довіряти такому партнерові», - сказав він.

Вейоніс схарактеризував збільшення кількості російських військово-повітряних операцій в районі Латвії та сусідніх країн Балтії та одночасне прагнення посилити вплив у деяких країнах ЄС за допомогою економічних зв'язків, як спроби розколоти Євросоюз.

«Проводити спільну політику протидії Москві стає все важче», - зазначив латвійський лідер. Однак при цьому він висловив упевненість, що ЄС збереже санкції проти Росії, якщо мінські угоди не буде виконано.

У середу Москва завдала перші авіаудари в Сирії. За її заявами, вони були спрямовані проти позицій бойовиків «Ісламської держави». Але, за всіма ознаками, в районах, які опинилися під ударами, в основному, переважали угруповання помірних повстанців або інші противники сирійського президента Башара Асада, який є союзником Москви.

Проводити спільну політику протидії Москві стає все важче
Раймонд Вейоніс

Говорячи про Україну, Вейоніс сказав, що навряд чи проросійські сепаратисти повернуть Києву повний контроль над кордоном з Росією до 31 грудня, до чого закликає мирна угода, досягнута в лютому в Мінську.

«Це просто неможливо», - сказав він, посилаючись на те, що до кінця року залишається мало часу.

Щоб це сталося, згідно з Мінськими угодами, потрібно, щоб Київ надав більшу автономію сепаратистським регіонам, а самі сепаратисти провели чесні місцеві вибори.

Обидві сторони ухиляються від виконання окремих елементів цього плану і звинувачують один одного в тому, що його реалізація гальмується.

При цьому президент Латвії привітав нещодавнє зменшення насильства у Східній Україні, хоча й висловив побоювання, що «сирійський гамбіт» Росії відверне увагу від України.

«Росія намагається відвернути фокус від України. Зараз ми бачимо, що всі говорять лише про Росію і Сирію. Так припинять говорити про Україну», - наголосив Вейоніс.

Дивіться також: Кремль порушив домовленості з Обамою - Білий дім

Your browser doesn’t support HTML5

Кремль порушив домовленості з Обамою - Білий дім. Відео