Україна скорочуватиме імпорт російського газу

Україна скорочуватиме імпорт російського газу

Українські урядовці заявляють про плани значно скоротити закупівлю газу в Російській Федерації і знову заговорили про можливість розірвання контрактів через суд. В інтерв’ю 5-ому каналу керівник Міністерства енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко озвучив намір відмовитися від половини обсягів, які нині закуповуються у російської компанії Газпром. Обмежити закупівлю газу можуть вже з початку січня, каже міністр, пов’язуючи цей крок із тим, що сторонам не вдалося домовитися про перегляд вартості газу:

«Ми подали заявку на 27 млрд куб. метрів газу і з 1 січня ми починаємо відбирати газ відповідно до цієї заявки... Ми попередили російських партнерів, що таку ціну на газ наша економіка не витримує, і ми будемо переходити на власні енергетичні ресурси. Ми сказали партнерам, що будемо зменшувати обсяги. Якщо газ буде дешевший, то ми будемо купувати більше, якщо ж він буде настільки дорогим, то ми будемо купувати стільки, на скільки у нас вистачає коштів», – цитує голову Міненерговугілля прес-служба відомства. Дефіцит енергоносіїв урядовці планують покривати вугіллям власного виробництва.

Про відсутність прогресу в газових переговорах з Росією у четвер говорив і керівник українського уряду Микола Азаров. Прес-служба Кабміну розповсюдила його заяву про готовність перегляду укладеного в 2009 році контракту в судовому порядку: «Україна готова до розгляду нашого спору в Міжнародному арбітражі. Але ми розраховуємо на те, що така можливість для нас залишається єдиною тільки якщо не буде порозуміння з нашим стратегічним партнером», – підкреслив Азаров.

Раніше в Києві сподівалися добитися від Росії поступок і зниження ціни на газ вже з 2012 року. Проте українське керівництво поки що відмовляється в обмін на перегляд контракту віддавати контроль за газотранспортною системою та йти на інші поступки політичного характеру.

Оглядачі звертають увагу, що заяви українських урядовців пролунали після того, як в Росії повідомили про фактичне розблокування проекту «Південний потік», згоду на спорудження якого тривалий час не давала Туреччина. Експерти називають його альтернативним маршрутом транзиту російського газу до країн ЄС. Прокладена дном Чорного моря труба може перебрати на себе значні обсяги палива, які нині транспортуються українською ГТС.

В Україні вважають, що таким чином Газпром шантажує Київ, щоб змусити його передати контроль за своєю газотранспортною системою. Керівник компанії Олексій Міллер у четвер не приховував радості від згоди Анкари:

«Це історична подія, вона рівнозначна тому, що вчора було дано старт спорудженню «Південного потоку»».

Водоночас у Газпромі поки що не відреагували на заяви українських урядовців. Раніше в компанії досить критично реагували на озвучувані Києвом плани скоротити закупівлю газу. Мовляв, мінімальні обсяги закупівлі палива регулюються контрактами, і в разі недобору погрожували штрафними санкціями.