Рада Безпеки ООН обговорює справу повітряної зони над Лівією

Лівійські солдати

У четвер зустрічається Рада Безпеки ООН для обміркування проекту резолюції в справі встановлення над Лівією зони, забороненої для лівійських військових літаків.

Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в середу, що Вашингтон надіється, що голосування в справі зони відбудеться «не пізніше» четверга. Проект резолюції запропонували Великобританія, Франція і Ліван за підтримки Ліги арабських держав.

Деякі західні країни чинять тиск, щоб негайно прийняти резолюцію про встановлення зони та затвердити інші кроки на підтримку лівійських повстанців. Легко озброєні та погано зорганізовані опозиційні бойовики останніми днями втратили чимало опорних пунктів на користь збройних сил Муаммара Каддафі, які мають літаки, танки і важку зброю.

Проте деякі члени Ради Безпеки, включно з Росією, а також Німеччина висловили сумніви щодо запровадження в життя і можливої ефективності зони, забороненої для лівійських військових літаків. Було зроблено також заклики до арабських країн, щоб вони взяли участь у запровадженні такої зони, якщо вона буде схвалена.