Лівійські повстанці можуть втратити позиції без підтримки НАТО

Лівійські повстанці можуть втратити позиції без підтримки НАТО

Повстанці у Лівії закликають світову спільноту не зволікати із допомогою, оскільки без військового оснащення опозиційні сили можуть найближчим часом втратити свої позиції. У вівторок сотні лівійських демонстрантів вийшли на вулиці контрольованого опозицією міста Бенгазі, вимагаючи негайного усунення Каддафі від влади. Вони виступають проти будь-яких переговорів із диктатором і закликають НАТО надати повстанцям більшу збройну допомогу.

Поки у Бенгазі тривають мирні демонстрації, у місті Адждабія, з якого втекли усі цивільні жителі, кілька тижнів поспіль тривають запеклі бої між повстанцями та силами Каддафі. Антиурядові сили, намагаються будь-що втримати Адждабію, оскільки це останнє місто на шляху до Бенгазі, яке де факто вважається столицею опозиції.

Військові ресурси опозиційних сил швидко вичерпуються. Вони нашвидкуруч переробляють старі російські та китайські ракети, які перевозять у зону бойових дій на пікапах. Повстанці також використовують реактивні міномети збитих вертольотів урядових військ. Через нестачу зброї повстанці вже у найближчі дні можуть втратити контроль над містом. Командувачі опозиційних сил кажуть, що нестача зброї – їхня головна проблема і без повітряних атак сил НАТО бойовики давно б втратили позиції.