Путін, «ймовірно, схвалив» вбивство Литвиненка – британський суддя

Марина Литвиненко

Вдова Литвиненка, Марина, заявила, що задоволена результатами розслідування.

Операція із вбивства колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка, ймовірно, була схвалена президентом Росії Володимиром Путіним, - заявив у четвер британський суддя.

У своєму звіті суддя Роберт Оуен заявив, що він упевнений, що Литвиненку дали чай, що містив смертельну дозу полонію-210 в одному з лондонських готелів в листопаді 2006 року.

За його словами, «з високою вірогідністю» вбивством керувало ФСБ, а операція, «ймовірно, була схвалена» Путіним.

Колишній агент ФСБ, Литвиненко втік до Великобританії в 2000 році і став гострим критиком російських спецслужб і Путіна, якого він звинувачував у зв'язках з організованою злочинністю.

Оуен заявив, що дії Литвиненка «розглядалися як зрада ФСБ», і що «у організації і окремих осіб усередині Росії були сильні мотиви застосувати дії проти Литвиненка, включно з його вбивством».

Вдова Литвиненка, Марина, заявила, що задоволена результатами розслідування.

«Слова, які мій чоловік вимовив при смерті, коли він звинуватив Путіна, були доведені англійським судом», - сказала вона, виступаючи біля будівлі суду в Лондоні.

Москва завжди рішуче відкидала свою причетність до загибелі Литвиненка. Росія відмовляється екстрадувати двох головних підозрюваних - колишнього охоронця КДБ, а нині депутата Держдуми Андрія Лугового і іншого росіянина, Дмитра Ковтуна.

Ця позиція була підтверджена в заяві представника МЗС Росії Марії Захарової після опублікування звіту Оуена.

«Жалкуємо, що чисто кримінальна справа була політизована й затьмарила загальну атмосферу двосторонніх відносин, - йдеться в заяві Захарової. - Причина зрозуміла - процес, всупереч своїй назві, не був прозорим ні для російської сторони, ні для громадськості, враховуючи специфіку закритого розгляду матеріалів під приводом «таємності».

У звіті судді Оуена говориться, що саме Луговий і Ковтун отруїли Литвиненка.

Литвиненко помер після того як випив чай, що містив полоній-210 - ізотоп, смертельно небезпечний навіть у вкрай малих дозах.

Він втік з Росії до Великобританії в 2000 році, після того як порвав з Путіним і його найближчим оточенням.

У 326-сторінковій доповіді Оуена говориться, що, вивчені ним свідчення говорять про те, що операція по вбивству Литвиненка, «ймовірно», була схвалена главою ФСБ Миколою Патрушевим і Путіним.

Оуен зазначив, що «президент Путін неодноразово ставав об'єктом» публічної критики з боку Литвиненко, яка носила «вкрай особистий» характер.

Через кілька хвилин після заяв Оуена російська агенція «Інтерфакс» процитувала Лугового, який назвав звинувачення на свою адресу «абсурдними».

Дивіться також: У поверненні Донбасу Україні важливо не коли, а як

Your browser doesn’t support HTML5

Окуповані території мають бути інтегровані до України, а не просто повернуті - експерт. Відео