Хезболла веде вогонь по Ізраїлю в Йом Кіпур

Людина йде порожньою вулицею в Йом Кіпур, єврейський день спокути і найсвятіший день у єврейському календарі, на тлі триваючого конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС у Газі та військових дій між Хезболлою та ізраїльськими силами. Єрусалим, 12 жовтня. 2024. REUTERS/Аммар Авад

Ліванське угруповання Хезболла заявило, що завдало ракетного удару по ізраїльській військовій базі в суботу, в Йом Кіпур, або Судний день, найсвятіший день у єврейському календарі.

У містах навколо Ізраїлю панує тиша, закриті ринки, припинилися авіарейси та зупинився громадський транспорт, поки релігійні євреї зберігають піст та моляться в День Спокути.

Але оскільки країна перебуває у стані війни проти Хезболли та ХАМАСом, війська продовжують вести бойові дії на північному та південному кордонах серед бурі критики через поранення чотирьох миротворців ООН у Лівані.

Хезболла, яка втратила свого лідера та низку ключових командирів через ізраїльські удари з початку війни в Лівані, у суботу заявила, що завдала удару ракетами по військовій базі на південь від міста Хайфа.

Бойовики Хезболли "цілили там у завод з виробництва вибухівки", йдеться в заяві групи.

У суботу на півночі Ізраїлю пролунали сирени повітряної тривоги, ізраїльські військові заявили, що перехопили снаряд, запущений з Лівану.

За кілька годин до Йом Кіпура Ізраїль зіткнувся з серйозною дипломатичною реакцією через те, що він назвав, «ударом» по позиціях миротворців ООН у Лівані.

Двоє миротворців Шрі-Ланки отримали поранення в другому такому інциденті за два дні, повідомила місія UNIFIL у п'ятницю.

Військові заявили, що ізраїльські солдати відповіли вогнем на "безпосередню загрозу" приблизно за 50 метрів від поста UNIFIL.

Внаслідок цього Ізраїль зіткнувся з гострим засудженням з боку голови ООН Антоніу Гутерріша, західних союзників та інших, військові пообіцяли провести «ретельний огляд».

«Навмисно націлений»

Миротворці UNIFIL у Лівані опинилися на передовій війни між Ізраїлем та Хезболлою, у результаті якої з 23 вересня в Лівані загинуло понад 1200 людей, згідно з даними міністерства охорони здоров’я Лівану AFP.

За даними UNIFIL, четверо миротворців отримали поранення, у тому числі двоє індонезійців, які були поранені в четвер, коли ізраїльський танк обстріляв їхню сторожову вежу.

Шон Кленсі, начальник штабу ірландських військових, заявив, що не вірить поясненням Ізраїлю щодо інциденту в п'ятницю.

«З військової точки зору це не випадковий акт», – сказав Кленсі, чия країна має війська в UNIFIL.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що вважає, що миротворці ООН були «навмисно обстріляні».

Гутерріш засудив стрілянину як "нестерпну" та "порушення міжнародного гуманітарного права", тоді як британський уряд заявив, що він "обурений".

Президент США Джо Байден заявив у п'ятницю, що «безумовно» просить Ізраїль припинити вогонь по миротворцях ООН.

Інциденти в Лівані відбулися більше ніж через два тижні з початку війни Ізраїлю з Хезболлою, яку підтримує Іран. Ізраїльські військові літаки завдають масштабних ударів, а наземні війська здійснюють транскордонні операції.

Дипломатичні спроби домовитися про припинення бойових дій наразі провалилися, але прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті заявив, що його уряд проситиме Раду Безпеки ООН ухвалити нову резолюцію із закликом до «повного та негайного припинення вогню».

Збройні сили Лівану заявили в п'ятницю, що ізраїльський удар по одній з їхніх позицій на півдні Лівану вбив двох солдатів.

Відплата Ірану

Після свята Йом Кіпур увага, швидше за все, знову звернеться до очікуваної помсти Ірану, який 1-го жовтня запустив близько 200 ракет по Ізраїлю.

Цього тижня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант пообіцяв, що відповідь його країни буде «смертоносною, точною та несподіваною». У цей час адміністрація Байдена наполягає на «пропорційній» відповіді, яка не призведе до ширшої війни в регіоні.

Байден закликав Ізраїль уникати ударів по іранських ядерних об'єктах або енергетичній інфраструктурі.

Фінансована Іраном Хезболла почала стріляти по Ізраїлю на підтримку свого палестинського союзника ХАМАС після нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, в результаті якого загинуло 1206 людей, переважно мирних жителів, повідомляє AFP на основі офіційних ізраїльських даних, які включають заручників, убитих у полоні.

Військова кампанія Ізраїлю відразу після нападу спричинила спустошення в секторі Газа і, згідно з даними міністерства охорони здоров’я на підконтрольній ХАМАС території, вбила 42 126 людей, переважно мирних жителів.

За даними Агентства ООН у справах палестинських біженців, ізраїльські операції в Газі тривають, минулих вихідних армія взяла в облогу територію навколо Джабалії на півночі Гази, спричинивши нові страждання сотням тисяч людей, які там опинилися.

Your browser doesn’t support HTML5

Через рік після нападу ХАМАС на Ізраїль: родичі сумують за загиблими й тими, хто досі в полоні. Відео