Британець зізнався у підпалі пов'язаного з Україною бізнесу в Лондоні. Прокурори пов'язують справу із Росією

Британець визнав себе винним у скоєнні підпалу комерційної нерухомості в Лондоні, пов’язаної з Україною, і в злочині відповідно до Закону про національну безпеку у справі, яку британська прокуратура пов’язує з Росією.

20-річний Ділан Ерл зізнався у звинуваченні у підпалі за обтяжувальних обставинах у промисловій зоні на сході Лондона, що належить "містеру Х" у березні, з наміром знищити будівлю та виявленням байдужості до того, чи це загрожуватиме життям людей.

Він також визнав себе винним у підготовці "дій, що становлять небезпеку для життя людини, або дії, що створює серйозний ризик для здоров’я чи безпеки населення у Сполученому Королівстві" згідно з новим Законом про національну безпеку (NSA), прийнятим останнього року для придушення ворожої діяльності іноземних держав.

Ерл заперечив висунуті за NSA подальші звинувачення в сприянні іноземній розвідці, а прокурор Дункан Пенні заявив, що третє звинувачення не розглядатиметься.

Королівська прокуратура Великої Британії (CPS) заявила, що Ерл "імовірно брав участь у діях, спрямованих проти компаній, які були пов’язані з Україною, щоб принести користь російській державі".

Відносини Великої Британії з Росією стали найбільш ворожими за останні десятиліття через вторгнення Москви в Україну в 2022 році, і було багато звинувачень у шпигунстві. Глава внутрішньої розвідки Великої Британії звинуватив російську розвідку в прагненні спричинити "хаос", в тому числі за допомогою підпалів.

Троє інших фігурантів, 60-річний Пол Інгліш, 21-річний Ніі Коджо Менаш і 22-річний Джакім Роуз, заперечували звинувачення у підпалі за обтяжувальних обставин.

Двоє інших, 19-річний Угніус Асмена та 22-річний Джейк Рівз, у п’ятницю не взяли відповідальність за той самий злочин. Рівза також звинувачують в отриманні "матеріальної вигоди" від іноземної розвідки, але він поки не заявив провину.

Сьомий чоловік, Дмитріюс Паулаускас, на слуханнях на початку цього місяця не визнав себе винним у тому, що він знав про терористичні акти, але не розголошував інформацію.

У червні наступного року чоловіки мають постати перед судом за звинуваченнями.

Дивіться також: WP: Росія розбудовує військову лабораторію, де колись розроблялась біологічна зброя