Лула далі закликає до діалогу між Україною і Росією. Зеленський раніше відкинув пропозиції Бразилії та Китаю як "проросійські"

Президент Лула мав перше серед керівників країн слово на Генеральні асамблеї ООН, згідно з традицією організації, за якою Бразилія зазвичай починає дебати. 24 вересня 2024 р.

Бразильський президент Луїс Інасіу Лула да Сільва з трибуни Генеральної асамблеї ООН повторив пропозицію Бразилії і Китаю про необхідність прямих переговорів України і Росії для припинення війни.

Бразилія твердо засудила вторгнення на українські території.
Луїс Інасіу Лула да Сільва

Президент Лула згадав про ці пропозиції на початку дебатів Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку 24 вересня, хоча раніше президент України Володимир Зеленський відкинув їх, назвавши корисними лише для Росії.

Виступ бразильського президента у залі в Нью-Йорку слухав президент Зеленський, виступ якого призначений на 25 вересня.

Україна закидає таким країнам як Бразилія і Китай, що виправдовуючись нейтральністю, вони насправді не вимагають від Росії припинити агресію.

Ще на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Лула викликав обурення у Києві та осуд інших країн, коли сказав журналу Time у травні 2022 року, що Зеленський буцімто винен у тому, що Росія вдерлася в Україну, так само як у цьому винен російський президент Путін.

Лула також стверджував, що винні і США та ЄС, бо, мовляв, вони “не розмовляли” з Москвою.

Тепер у промові в ООН Лула повторив, що “Бразилія твердо засудила вторгнення на українські території”.

Він при цьому уник згадки про Росію, а використовував слово “сторони”, наголосивши, що “сторони не можуть досягти своїх цілей військовими засобами”.

“Зараз вирішально важливо створити умови для відновлення прямого діалогу між сторонами. Про це наголошено в шести пунктах порозуміння, яке пропонують Китай і Бразилія, щоб започаткувати процес діалогу і припинити бойові дії”, – сказав Лула.

Зеленський в інтерв’ю бразильському часопису Metropoles 11 вересня, казав, що уряд Лули діє більше в інтересах Росії, фактично пропонуючи догоджання агресору.

“Не можна казати просто: “Ми повинні робити кроки один одному назустріч для закінчення війни. Що за "той і той"? Він зайшов, вбив людей, захопив територію, а тепер Лула каже: “Давайте, хай вони поговорять”, – сказав український президент в тому інтерв’ю, назвавши "неможливим просто віддати свою землю, забути що вони вбивають наших людей”.

6 пунктів погоджених Бразилією і Китаєм

Згадка Лулою так званих “шести пунктів порозуміння” стосується документа оприлюдненого у травні 2024 року за результатами зустрічі міністра закордонних справ Китаю Ван Ї з головним радником бразильського президента Селсу Аморімом.

У документі не згадується, що Росія напала на Україну і там не міститься заклику, щоб російські війська були виведені з української території.

У шістьох пунктах пропозицій наголошено, що Бразилія і Китай закликають “відповідні сторони” уникати “ескалації” – не розширювати бойові дії і рухатися до припинення вогню і “прямого діалогу”.

Документ також закликає до гуманітарної допомоги враженим регіонам і вимагає “уникнення атак на цивільні об’єкти”.

Зокрема, четвертий пункт проголошує: “Необхідно протистояти використанню зброї масового знищення, зокрема ядерної зброї, хімічної та біологічної зброї. Потрібно докласти всіх можливих зусиль, щоб запобігти розповсюдженню ядерної зброї та уникнути ядерної кризи”.

Шостий пункт стверджує, що треба “протистояти поділу світу на ізольовані політичні чи економічні групи”.

Дивіться також: Чим відрізняються китайський і український плани миру