Генпрокуратура відмовляється від поступок у справі Луценка

Генпрокуратура відмовляється від поступок у справі Луценка

Генеральна прокуратура не бачить підстав для звільнення з-під варти колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і називає голодування арештованого тиском на слідство. Про це на засіданні Верховної Ради заявив заступник генерального прокурора Анатолій Пришко, якого викликали до парламенту на вимогу опозиційних фракцій.

«Оголошення голодування Луценком є нічим іншим, як ретельно продуманим тиском на органи прокуратури, суд, громадськість з метою уникнення кримінальної відповідальності та впливу на судочинство. У будь-якій демократичній правовій державі такі засоби є незаконними та неприйнятними», – заявив Пришко.

Водночас у Генпрокуратурі продовжують наполягати, що взяття під варту екс-міністра було виправданим. Мовляв, йому пред'явлені серйозні звинувачення, зокрема у заволодінні чужим майном та зловживанні владою. У відомстві нагадують, що Луценко п'ять разів не з'явився на виклики слідчого, щоб ознайомлюватися з матеріалами справи, робив образливі написи на повістках, ображаючи слідчого і правоохоронні органи. Саме тому судді й санкціонували його арешт. Не мають у ГПУ й формальних підстав для зміни запобіжного заходу для колишнього урядовця. Кажуть, що його захисники, хоч і відмовилися від ознайомлення із справою, проте не оформили своїх заяв належним чином.

У Генпрокуратурі наполягають, що діють виключно у рамках законодавства і обіцяють найближчим часом направити кримінальні справи проти Юрія Луценка до суду. Не знайшов підтримки екс-міністр і серед опонентів з числа депутатів Верховної Ради. Лідери парламентської більшості підтримали позицію правоохоронних органів. Керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що утримання Луценка під вартою є виправданим, а його голодування досягло мети привернути увагу громадськості до справи:

«Цим фактом він привернув до себе увагу, Верховна Рада винесла це питання на обговорення і кожен може зробити для себе висновки за цим фактом».

Тим часом сам Луценко продовжує голодування в лікарні швидкої допомоги, куди його перевели із слідчого ізолятора після декількатижневої відмови від їжі на знак протесту проти утримання під вартою. Після відмови Генпрокуратути змінити запобіжний захід для екс-міністра його адвокати вже вдруге звернулися до президента із скаргою на дії правоохоронців. Захисники покладають відповідальність за ситуацію на органи слідства.

«Замість виконання своїх обов’язків по нагляду за додержанням законів, прокуратура розповсюджує провокаційні заяви стосовно вини захисту в подіях, які відбуваються з Юрієм Луценком. Прокуратура цинічно визначилась, що адвокати та дружина є винними в тому, що Юрій Луценко незаконно тримається під вартою та вимушений голодувати», – йдеться у надісланій Віктору Януковичу заяві.