Суд над Юрієм Луценком перенесли

Юрій Луценко під вартою

Суд у справі проти колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, який мав початися у п'ятницю, перенесли на два тижні. Розгляд звинувачень екс-голови МВС розпочнуть 9 червня. Рішення про це ухвалили через відсутність адвоката одного із фігурантів справи та погане самопочуття звинуваченого – Луценко поскаржився на сильний біль у спині. Суддя також не задовольнив клопотання про свій відвід. Луценко вимагав відсторонити головуючого за те, що той не дозволив розгляд його справи судом присяжних.

Під час виступу в суді екс-міністр заявив, розгляд його справи професійними суддями не дає йому надії на справедливе рішення через їхню залежність від влади:

«Я не погоджусь з будь-яким складом суду не тому, що вони погані, а тому, що вони залежні. Можливо, серед них і є нормальні люди, але я точно знаю, що вони залежні і будуть виконувати певні завдання».

Луценко продовжує наполягати, щоб його справу розглядав суд присяжних, введення якого б розвалило б всі замовні справи, які, на його переконання, фабрикують правоохоронні органи:

«Для них прецедент суду присяжних – це смерть для каральної системи прокурорсько-суддівської вертикалі, яка збудована в Україні. Як тільки з'явиться незалежний від адміністрації президента, прокуратури, Вищої ради юстиції суд — рухнуть замовні рішення», – заявив Луценко під час судового засідання.

Захисники, соратники і родичі Луценка сьогодні зробили чергову спробу звільнити його з-під варти. Вони наполягають, що 27 травня збіг встановлений судом термін його утримання в слідчому ізоляторі. Мовляв, відсьогодні адміністрація СІЗО не має юридичних підстав утримувати Юрія Луценка під вартою. Щоправда, правоохоронці кажуть, що декілька днів тому суд не виявив підстав для зміни арештованому запобіжного заходу.

Прихильники екс-міністра звертають увагу на правову колізію, яка означає, що під арештом Луценко може знаходитися безстроково. Народний депутат Юрій Гримчак звернувся до генпрокурора з проханням звільнити політика з-під варти:

«З початку 27 травня 2011-го року кожна хвилина утримання під вартою у будь-який спосіб громадянина України Луценка Юрія Віталійовича свідчить про порушення його особистих прав і свобод, про намагання діючою влади всупереч усім цивілізованим нормам знищити своїх політичних опонентів. Це беззаперечний доказ існування політичних репресій в країні, проведення яких спрямовується і керується з вищих державних посад», – йдеться у зверненні депутата до Віктора Пшонки.

Напередодні своє занепокоєння розслідуванням справ проти колишніх українських урядовців висловила міжнародна неурядова організація Дім свободи. Її виконавчий директор Дейвид Креймер заявив, що дії української влади у справах проти опозиційних діячів лише підсилюють підозри у вибірковому застосуванні правосуддя проти опонентів:

«Такі дії української влади підкреслюють політичну вмотивованість дій проти колишніх посадовців, включаючи кримінальні звинувачення проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Це також не можна назвати правильним шляхом просування верховенства права. Натомість, це маніпулювання правом, і це необхідно зупинити. Боротьба з корупцією є вкрай важливою, але такий спосіб не викликає жодної довіри», – цитує Креймера офіційний веб-сайт Дому свободи.