Луценко звернеться за правосуддям до суду США

  • Олена Пронічева

Луценко звернеться за правосуддям до суду США

Юрій Луценко судитиметься із українськими прокурорами в американському суді. Колишній міністр внутрішніх справ подав позов на Віктора Пшонки, Рената Кузьміна та їх двох колег, щоб визнати своє переслідування політично вмотивованим та незаконним. Судитимуть українців у Федеральному суді округу Колумбія. Про це заявила прес-служба партії "Народна самооборона".
Екс-міністр обрав американський суд, бо, за окремим законом, у США дозволяють розглядати порушення прав людини за кордоном. До того ж, на відміну від Європейського суду з прав людини, позов будуть розглядати не до держави, а до конкретних осіб.
«Я впевнений, що відповісти можуть і фальсифікатори кримінальної справи з Генпрокуратури, і судді, що приймали антиконституційні рішення. До того ж персонально», – цитує Юрія Луценка прес-служба «Народної самооборони».

У позові Луценка вказується, що в Україні здійснюється організована кампанія, покликана знищити позивача та «залишки політичної опозиції». Також захист стверджує, що Юрія Луценка тримають у «варварських, жорстоких, нелюдських або принизливих умовах». Пшонку, Кузьміна та інших звинувачують у порушенні права на недоторканність особистості шляхом незаконного арешту та довгого тримання під вартою без вагомих причин. Крім цього, в документі зазначається, що до Юрія Луценка ставляться як до «найнебезпечнішого злочинця», хоча злочини, які йому інкримінують, носять ненасильницький характер.

Разом з тим, рішення Ради Європи так і не вплинуло на звільнення екс-міністра. Печерський суд відхилив клопотання захисту у понеділок щодо зміни запобіжного захисту. Адвокати спиралися на резолюцію ПАРЄ по Україні, в якій, зокрема, висловлювалися заклики звільнити Юрія Луценка та Валерія Іващенка, хоча б через поганий стан здоров’я обох політиків.

Натомість суддя Сергій Вовк зазначив про неприпустимість втручання та впливу на суд з боку будь-кого. «У Конституції України зазначено, що судді, при здійсненні правосуддя підкоряються лише закону. Із цього випливає, що вплив на суд, в будь-якій формі і з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення або не здійснення якихось процесуальний дій, або прийняття рішень – неприпустимий», заявив Сергій Вовк в залі суду.

Такої ж думки тримається і сторона обвинувачення. Так, прокурор Віктор Клименко вважає, що підстав для звільнення Луценка немає, а резолюція ПАРЄ носить лише рекомендаційний характер.

Експерти підтверджують, що Рада Європи в разі не виконання закликів може тільки обмежити право голосу українських делегацій або виключити Україну із Ради. За словами заступника директора Центру Разумковва Валерія Чалого, більш серйозні санкції з боку ЄС будуть тільки після парламентських виборів 2012 року.

«Тільки парламентські вибори, їх конкурентне чесне проведення за участю Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, можуть виправити ситуацію», – впевнений Валерій Чалий.