Директор МАГАТЕ нарікає на відсутність доступу до деяких приміщень ЗАЕС й каже, що запустити станцію поки йде війна “небезпечно”

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі на засіданні Ради керівників агентства з 35 країн у Відні, Австрія, 3 червня 2024 р. (Фото: REUTERS/Леонард Фьогер)

Буде “небезпечно” знову запустити Запорізьку атомну електростанцію, яку зараз контролює Росія, допоки навколо неї точиться війна, заявив 3 червня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі, назвавши ситуацію “важкою” і “нестабільною” на тлі намірів Росії відновити роботу найбільшої в Європі АЕС.

Гроссі відвідав Калінінград 28 травня, де він провів зустріч з Олексієм Ліхачовим, головою російської державної компанії “Росатом”, щоб обговорити з ним “фактори, які, на думку МАГАТЕ, залишаються проблемою для ядерної безпеки”, йдеться у повідомленні на сайті агентства.

Всі 6 реакторів станції з квітня перебувають у холодній зупинці, згідно з рекомендаціями МАГАТЕ, однак, російські офіційні особи, включно з президентом Володимиром Путіним, нещодавно повідомили Гроссі, що мають намір відновити роботу станції, повідомляє Reuters.

“Звичайно, у них є ідея перезапустити в якийсь момент. Вони не планують виводити з експлуатації цю атомну електростанцію. Тому саме це спонукає до необхідності обговорити це”, - сказав Гроссі на пресконференції у перший день щоквартального засідання Ради керівників МАГАТЕ з 35 країн.

Після зустрічі Гроссі та Ліхачова минулого тижня Росія заявила, що наразі не планує відновлювати роботу АЕС.

Гроссі зазначив, що перед тим, як безпечно перезапустити станцію, потрібно зробити декілька важливих кроків, адже, згідно з його звітом, “усі сім основ ядерної безпеки були повністю або частково порушені”.

“З погляду того, що має статися..., не повинно бути жодних бомбардувань або будь-якої діяльності такого типу”, — сказав Гроссі, також зазначивши у своєму звіті, що у квітні станція зазнала “прямих атак вперше за майже півтора року”, коли у будівлю реактора врізалися безпілотники. МАГАТЕ тоді заявило, що ядерна безпека порушена не була.

“Крім того, має бути більш стабільне забезпечення зовнішнього електропостачання. Це вимагає ремонту, важливого ремонту наявних ліній, який на цей час, й через військову активність, дуже важко уявити”, - додав він.

Згідно зі звітом Гроссі, росіяни не надають місії МАГАТЕ з підтримки та допомоги в Запоріжжі доступ до деяких приміщень та територій, важливих для ядерної безпеки ЗАЕС, а також не дозволяють “відкритих обговорень з усім відповідним персоналом”.

“Це ускладнює агентству проведення неупереджених і однозначних оцінок ситуації” відповідно до семи основ ядерної безпеки, йдеться далі у повідомленні на сайті МАГАТЕ.

Зовнішнє живлення станції є важливим для охолодження палива в реакторах, навіть коли вони зупинені, й для запобігання потенційно катастрофічному розплавленню палива. Наразі ЗАЕС залежить від однієї з чотирьох основних ліній електропередачі та резервної лінії зовнішнього живлення.

Відтоді як Росія захопила електростанцію через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, ЗАЕС вісім разів втрачала зовнішнє електропостачання, що змушувало покладатися на аварійні дизель-генератори для охолодження ядерного палива.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

Дивіться також: Білий дім: США шукають для України додаткові системи ППО, але без економіки неможливо вести війну