Впливові американські громади арабів, мусульман на палестинців кажуть, що Гарріс не спілкувалась із ними щодо ситуації на Близькому Сході 

Архівне фото: пропалестинська демонстрація під час візиту президента США Джо Байдена до Мічигану, 1 лютого 2024 року

Впливові об'єднання американських мусульман та арабів кажуть, що служба віцепрезидентки Камали Гарріс не зв'язалась із ними, щоб поінформувати про зусилля уряду щодо стримування розростання конфлікту на Близькому Сході.

Білий дім повідомив у середу, що Філ Гордон, радник Гарріс з національної безпеки, віртуально зустрівся з "лідерами мусульманських, арабських і палестинських американських громад з усіх куточків Сполучених Штатів", щоб обговорити зусилля адміністрації щодо припинення війни в Газі.

У заяві Білого дому йдеться, що Гордон "висловив стурбованість захистом цивільного населення у Лівані" та діями Ізраїлю, "які підривають мир, безпеку та стабільність на Західному березі".

Зустріч, схоже, була спробою відновити зв’язки з арабськими, палестинськими та мусульманськими громадами, обуреними підтримкою Ізраїлю з боку США у війні проти ХАМАСу, яка забрала життя десятків тисяч палестинців і призвела до гуманітарної кризи в Газі. Війна почалась після шокуючого нападу ХАМАСу 7 жовтня на південь Ізраїлю минулого року, внаслідок якого загинуло близько 1200 людей і було захоплено близько 250 заручників.

В громаді арабських американців скаржаться - основні громадські групи, включаючи Раду з американо-ісламських відносин і Раду з питань мусульманської громадськості, не були запрошені. Також не були Uncommitted National Movement і Abandon Harris, дві пропалестинські групи активістів, які наполягали на зміні політики адміністрації щодо Гази.

Не запросили і громадських лідерів відомих груп у Вашингтоні, зокрема MakeSpace, ісламський центр Dar Al Hijrah, Mustafa Center та Diyanet Center of America.

Джеймс Зогбі, президент Арабсько-американського інституту, взяв участь у зустрічі з Гордоном, де були присутні вісім представників. За його словами, зустріч викликала "роздратування", оскільки на ній було обмаль представників громади.

"Нам сказали про арабську американську зустріч. Нам сказали про мусульманську зустріч. Це не було нічого з перерахованого вище, — сказав Зоґбі Голосу Америки. — Не було палестинських лідерів. Були деякі палестинські американці, але не було організацій, які представляють палестинських американців".

Зогбі сказав, що відчув себе "заскоченим зненацька" цією подією. За його словами, адміністрація втратила можливість, не запросивши до списку людей, яких громада рекомендувала включити.

"З восьми нас було лише двоє, які взагалі очолювали якусь організацію", — сказав він.

Едвард Габріель, президент Американської оперативної групи з Лівану, сказав, що Офіс віцепрезидентки залучив його до "майже десятка" зустрічей, включаючи зустріч із Гордоном цього тижня.

"Наші зустрічі продовжують бути позитивними, — написав він Голосу Америки. — Ми наголосили віцепрезидентці та її команді на тому, що важливо чітко заявити про необхідність припинення цієї війни та допомоги громадянам Лівану, які найбільше постраждали від конфлікту".

За останні два тижні військова кампанія Ізраїлю, націлена на підтримуваних Іраном бойовиків "Хезболли" в Лівані, призвела до загибелі сотень, поранень тисяч і вимушених переселенців більше мільйона людей. Серед жертв - Камел Ахмад Джавад, американець з Дірборна, штат Мічиган.

Габріель сказав, що позиція Байдена щодо розширення кампанії Ізраїлю в Лівані на сьогоднішній день "не була добре сприйнята лівансько-американською спільнотою, оскільки не було висловлено почуття співчуття до втрати життя невинних громадян, особливо жінок і дітей".

Білий дім і Офіс віцепрезидентки не відповіли на запити Голосу Америки. Проте речник виборчого штабу сказав, що Гарріс "прагне працювати, щоб отримати кожен голос, об’єднати нашу країну та бути президентом всіх американців".

"Протягом усієї своєї кар’єри віцепрезидентка Гарріс непохитно підтримувала різноманітну мусульманську громаду нашої країни, забезпечуючи, перш за все, те, щоб вони могли жити вільно від політики ненависті адміністрації Трампа, — сказав речник в коментарі Голосу Америки. — Вона продовжить працювати над тим, щоб припинити війну в Газі таким чином, щоб Ізраїль був у безпеці, заручники були звільнені, страждання в Газі закінчилися, а палестинський народ міг реалізувати своє право на гідність, безпеку, свободу та самостійність".

Архівне фото - Конгресменки Анна Пауліна Луна, R-Fla та Рашида Тлаїб під час виступу прем’єр-міністра Ізраїлю у Вашингтоні, 24 липня 2024 р. Арабські, палестинські та мусульманські групи протестували проти підтримка США Ізраїлю у війні проти ХАМАСу.

Практично однакова підтримка Гарріс та Трампа

Гарріс намагається налагодити контакт із громадою в той момент, коли нове опитування вказує на те, що підтримка американськими арабами кандидатки в президенти від Демократичної партії практично дорівнює підтримці колишнього президента і кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа.

Арабсько-американський інститут оприлюднив у середу загальнонаціональне опитування 500 зареєстрованих виборців - арабських американців, яке вказує на підтримку Трампа на рівні 42%, а Гарріс – на рівні 41%.

Серед тих, хто каже, що, швидше за все, піде на вибори, Трамп випереджає Гарріс з результатом 46% проти 42%.

Опитування показує, що відповідь уряду на кризу в Газі зменшила традиційну підтримку громадою демократів. Арабські американці тепер розділились між двома партіями порівну: по 38% на кожну.

Згідно з останнім переписом, у Сполучених Штатах проживає приблизно 3,5 мільйона арабських американців. Бюро перепису населення США не підраховує чисельність населення на основі релігійних переконань, але різні джерела показують приблизно від 4 до 6 мільйонів американців-мусульман.

Це дуже малий відсоток від 337 мільйонів населення США. Однак, оскільки арабські американці зосереджені в кількох штатах, таких як Каліфорнія та Мічиган, вони можуть зіграти надзвичайно важливу роль на виборах наступного місяця.

Особливо це можна побачити в Мічигані, ключовому штаті з найбільшим відсотком арабських американців, де Байден переміг у 2020 році, набравши лише на 154 000 голосів більше, ніж Трамп. У 2016 році Трамп переміг у штаті Гілларі Клінтон з перевагою трохи менше 11 000 голосів.

Понад 100 000 жителів Мічигану проголосували "без зобов’язань" на внутрішньопартійних виборах у Демократичній партії на знак протесту проти підтримки військової кампанії Ізраїлю з боку адміністрації Байдена — голоси, які може отримати Трамп.

Трамп налагоджує зв'язки з громадою

Трамп намагався отримати прихильність арабських і мусульманських виборців і заручився підтримкою Амера Галіба, американця єменського походження, мера міста Хамтрамк, штат Мічиган. Місто є домом для 30 000 людей, майже половина з яких мусульмани, і це єдине місто в країні, яке має міську раду, що складається виключно з мусульман.

"Підтримка президента Трампа була поєднанням розчарування та надії, — сказав Галіб Голосу Америки. — Розчарований внутрішньою та міжнародною політикою нинішньої адміністрації та сподіваюся, що президент Трамп прийде, щоб виправити ситуацію, покласти край хаосу на Близькому Сході та відновити мир скрізь, а також запобігти подальшому погіршенню нашої економіки".

Галіб заявив про свою підтримку Трампа минулого місяця після його зустрічі з колишнім президентом США на передвиборчому заході у сусідньому місті Флінт.

У таких культурних питаннях, як права ЛГБТК+ і право на аборт, Галіб і багато його виборців більше прихильні до Республіканської партії. Він підтримав консервативні заходи, вжиті його міською радою, зокрема заборону 2023 року прапорів Прайду на території міста — крок, який розлютив союзників і членів ЛГБТК+ спільноти.

"Культурні питання важливі для декого", — сказав Зогбі. Бажання "покарати демократів" за Газу є ще одним стимулом для спільноти, додав він.

"Я не думаю, що хтось насправді серйозно вважає, що Дональд Трамп кращий за Камалу Гарріс на Близькому Сході, — сказав він. — Це питання в тому, що обидва вони можуть бути жахливими. Це, я думаю, більш поширена точка зору".

До роботи над статтею долучились кореспонденти Голосу Америки Маргарет Бешір, Саєд Азіз Рахман і Бегум Ерсоз.