Ексгенерал США: загрози з боку хуситів для судноплавства у Червоному морі вигідні Росії та Китаю

Генерал у відставці Кеннет Маккензі, колишній командувач Центрального командування США, виступає перед Комітетом із закордонних справ Палати представників щодо виведення військ США з Афганістану, 19 березня 2024 р. (Фото: AP Photo/Mark Schiefelbein)

Сполучені Штати "провалили" завдання усунути загрозу світовому судноплавству від нападів хуситів біля берегів Ємена "через нестачу політичної волі", хоч вони й мають для цього достатні військові засоби.

Таку думку, серед іншого, висловив генерал у відставці Кеннет Френк Маккензі, колишній командувач Центрального командування США, представляючи свою нову книгу "Точка плавлення: верховне командування та війна у 21 столітті" у вашингтонському Центрі Вілсона 4 жовтня.

Хуситське угруповання визнане у США та низці країн терористичним.

"Як питання національної політики, нашої стратегії національної безпеки та нашої стратегії національної оборони, (ми заявили,) що ми не потерпимо закриття вузьких місць подібних до цього (Баб-ель-Мандебської протоки). Ми заявили, що збираємося відкрити його не на основі будь-яких відносин з Ізраїлем, а краще - на основі позиції Сполучених Штатів як світової морської держави. І ми, звичайно, повністю провалили це завдання", - зазначив у своїх коментарях генерал Маккензі, який свого часу відповідав за знищення іранського командувача Касема Сулеймані, а також очолював операції проти ІДІЛ та виведення американських військ з Афганістану.

"І ось чому: політичної волі для цього немає. Військовий потенціал існує для того, щоб зробити одну з двох речей: або завдати достатньо болю хуситам, щоб вони зупинилися, або забрати в них настільки багато, щоб вони не змогли продовжувати", - додав він.

"Будь-яка з цих місій - у межах наших можливостей. І у нас там є есмінці, у нас там є авіаносець, у нас там є наземна авіація. У нас там є всілякі речі, які можуть призвести до дуже, дуже, дуже високих витрат для хуситів. І ми вирішили цього не робити. І в результаті Баб-ель-Мандеб залишається закритим. Суецький канал фактично закритий", - сказав генерал.

На думку генерала, така ситуація наразі є вигідною Китаю, а також потенційно Росії.

"Китай поступово збільшує свою частку на світовому ринку", - сказав Маккензі, не вдаючись у детальні пояснення.

"Росіяни теж намагаються скористатися цим", - додав він.

Дивіться також: Сирський провів розмову із американськими генералами

Такі заяви Маккензі пролунали на тлі повідомлень Центрального командування США про те, що Сполучені Штати 4 жовтня завдали 15 авіаударів по цілях хуситів, розташованим приблизно у 5 локаціях в Ємені.

За повідомленнями хуситських медіа, на які посилається агентство АР, сім ударів було завдано по аеропорту в Ходейді, великому портовому місті, а також по району Катхейб, де розташована хуситська військова база. Чотири удари також уразили район Сеяна в столиці Ємена місті Санаа.

Ударів було завдано за кілька днів по тому, як хусити пригрозили "ескалацією військових операцій" проти Ізраїля, зазначає АР, й невдовзі після ймовірного збиття угрупованням військового безпілотника США над Єменом. Також минулого тижня угруповання взяло на себе відповідальність за напад на американські військові кораблі.

Агентство Reuters нагадує, що адміністрація президента США Джо Байдена здебільшого діяла з позиції оборони, що стосується нападів хуситів на судна у Червоному морі, зазвичай вдаючись до перехоплення безпілотників і ракет, випущених угрупованням проти комерційних суден і військових кораблів США.

США також відносно нечасто завдавали ударів по військовій інфраструктурі хуситів й уникали ширших бомбардувань в Ємені, намагаючись зменшити наслідки річної війни Ізраїлю та ХАМАСу, визнаного у США терористичною організацією.

За твердженнями підтримуваних Іраном хуситів, вони діють із солідарності з палестинцями у Газі, й головною їхньою ціллю є судна, повʼязані з Ізраїлем, США та Великою Британією. Їхня мета - змусити Ізраїль припинити війну проти ХАМАСу у Газі.

Втім, як зазначає агентство АР, багато кораблів, які зазнали нападів, мають дуже обмежене відношення до ізраїльсько-палестинського конфлікту або й взагалі з ним не пов’язані, а деякі судна прямують до Ірану.

"Вони справді вірять (у свою справу). Я б стверджував, що вони насправді найрадикальніша з усіх проіранських груп у всьому регіоні", - пояснив у своїй промові Маккензі.

"Знаєте, фундаментальним для їхньої філософії на прапорі є "Смерть Ізраїлю, смерть Сполученим Штатам", - додав він. - З усіх іранських проксі-груп у всьому регіоні вони єдині, хто дійсно виступив на підтримку ХАМАСу, і вони зробили все, що могли”.

Хусити, які, за словами Маккензі, є чудовими авіаінженерами, адаптують іранську зброю для більш ефективних нападів. Втім, попри щире бажання хуситів безпосередньо атакувати Ізраїль, він розташований далеко від Ємену. Відтак удари хуситів напряму по Ізраїлю наявною обмеженою кількістю ракет не мають вирішального ефекту.

"Тож коли хусити шукають спосіб чинити тиск, прямі удари по Ізраїлю не надто продуктивні. Вони це роблять, але не особливо продуктивно. - пояснив генерал. - Але що ви можете зробити, звичайно, це закрити Баб-ель-Мандеб. Якщо ви закриваєте Баб-ель-Мандеб, ви закриваєте Суецький канал, ви створюєте величезний тиск на світову торгівлю - (але не для китайців - ред.) - величезний тиск на значний обсяг торгівлі, і вони це зробили".

Від листопада 2023 року хусити здійснили близько 100 нападів на судна у Червоному морі. Вони також захопили одне судно й потопили два. Загалом чотири моряки загинули через ці напади.

Дивіться також: Росіяни можуть витиснути ЗСУ з Покровська до кінця року. На Заході аналізують хід війни