Правосуддя має бути готовим до інших справ воєнних злочинів – експерти про роковини MH17

Фото: реконструкція збитого літака рейсу MH17

Десять років після збиття російською ракетою пасажирського літака Малайзійських авіаліній MH17 над контрольованою Росією частиною східної України, небо досі не захищене від повторення подібних катастроф, Росія продовжує атакувати українські міста та цивільні обʼєкти, а міжнародне правосуддя має бути більш підготовленим для розслідування подібних масштабних воєнних злочинів. Такі думки висловили експерти під час онлайн зустрічі в вашингтонському аналітичному центрі "Атлантична Рада" 15 липня, перед десятою річницею трагедії.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель 16 липня від імені Європейського Союзу опублікував заяву до десятої річниці збиття Росією MH17.

"ЄС підкреслює, що докази, представлені Спільною слідчою групою під час розгляду справи в Окружному суді Нідерландів і передані до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) і Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО), чітко вказують на те, що зенітно-ракетний комплекс "БУК", який був використаний для збиття літака рейсу МН17, безсумнівно належав збройним силам Російської Федерації", – заявив голова європейської дипломатії. У заяві також йдеться, що жодна російська дезінформаційна операція не може відвести увагу від цього найістотнішого факту, встановленого судом.

Боррель у заяві відзначає, що ЄС бере до уваги провадження, ініційоване Нідерландами проти Росії в ЄСПЛ, а також провадження, ініційоване Австралією та Нідерландами в Раді ICAO, які є важливими кроками на шляху до встановлення істини, справедливості та підзвітності.

Протягом багатьох років міжнародного розслідування Кремль продовжує заперечувати свою причетність до збиття літака та порушень міжнародного права, попри докази, що ракета, якою було збито літак, була поставлена безпосередньо з Росії.

І Малайзія, і Нідерланди вважають Росію відповідальною за катастрофу, оскільки вважають доведеним, що літак був збитий з російського комплексу “Бук” з території під контролем бойовиків, підтримуваних Росією.

Ми всі разом маємо подумати про те, як у майбутньому працювати із справами, що стосуються великих і нищівних воєнних злочинів
Ребекка Гармс

Під час дискусії в Атлантичній Раді, старший кореспондент видання The Telegraph Роланд Оліфант відзначив, що без зміни влади Росія навряд чи колись визнає свою провину за збиття MH17: “Якщо говорити про російську державу, можна уявити, що вони скажуть, підіймаючи руки вгору – ми визнаємо це, це жахлива сторінка, але я не бачу, щоб це могло статись із чинною владою без масштабної зміни влади в Росії”.

Суд у Нідерландах 17 листопада 2023 року визнав винними у катастрофі літака рейсу MH17 громадян Росії Ігоря Гіркіна (колишній полковник ФСБ), Сергія Дубінського (“Хмурий”) та громадянина України Леоніда Харченка. Вони заочно отримали довічні терміни ув’язнення і мають відшкодувати родичам загиблих 16 мільйонів євро.

Суд також визнав, що рейс MH17 був збитий саме російською ракетою, а також той факт, що Росія здійснювала “загальний контроль” над збройними угрупованнями в Донецьку, починаючи з травня 2014 року.

Колишня депутатка Європарламенту Ребекка Гармс наголосила під час події в Атлантичній Раді, присвяченій річниці збиття MH17, що правосуддя має бути готовим реагувати на подібні злочини та розслідування інших воєнних злочинів: “Вердикт був через пів року після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Після цього вироку справу було передано до Європейського суду, до Європейського суду з прав людини, а також до Міжнародної організації цивільної авіації. Але в цих організаціях справа ще не розглядається. Ми всі разом маємо подумати про те, як у майбутньому працювати із справами, що стосуються великих і нищівних воєнних злочинів”.

Дивіться також: Слідчі у справі МН17: Є "вагомі ознаки" того, що Путін схвалив поставку ракети

За місяць до 10 роковин катастрофи, 17 червня, Міністерство закордонних справ Росії заявило про припинення участі в розгляді скарги Австралії та Нідерландів у Раді Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) у зв’язку зі збиттям MH17.

У заяві МЗС Росії, опублікованій 17 червня, стверджується, що Росія не визнає повноваження Ради ICAO у цій справі та компетенції будь-яких рішень, які будуть ухвалені. Москва стверджує, що Рада відмовилася провести своє розслідування причин катастрофи і орієнтується лише на проведене раніше в Нідерландах міжнародне розслідування, яке вона називає “фарсом”.

Майкл Боцюрків, старший співробітник Атлантичної ради, та колумніст на сайті телекомпанії CNN, підкреслює, що десять років потому після трагедії MH17, небо не стало безпечнішим: “Не думаю, що уроки від MH17 були вивчені та засвоєні”. Він також згадує атаку Росії на українські міста, а також дитячу лікарню у Києві 8 липня.

Минулого тижня стало відомо, що влада Нідерландів серйозно розглядала можливість військового втручання в зону катастрофи MH17 у 2014 році. Про це в інтервʼю нідерландському виданню NOS сказали новопризначений премʼєр Дік Схооф і колишній начальник Штабу оборони Збройних сил Нідерландів Том Міддендорп.

Десять років тому, 17 липня 2014 року, ракета класу “земля-повітря” російського виробництва збила пасажирський літак Малайзійських авіаліній MH17 над контрольованою Росією частиною східної України. Тоді внаслідок авіакатастрофи загинуло 298 людей. Авіалайнер Малайзійських авіаліній виконував рейс з Амстердама до Куала Лумпур.

Дивіться також: Міжнародний суд відхилив багато звинувачень України проти Росії щодо тероризму, MH17 і утисків в окупованому Криму

Дивіться також: Міжнародний суд відхилив багато звинувачень України проти Росії щодо тероризму, MH17 і утисків в окупованому Криму