Німеччина, Франція та інші країни ЄС прагнуть прискорити депортацію незаконних мігрантів

Німеччина відновила тимчасові перевірки на кордоні минулого місяця. Фото: Німецька поліція перевіряє автомобілі, що прибувають з Польщі, 16 вересня 2024 року

Сімнадцять європейських країн закликали Європейську комісію в п’ятницю посилити правила ЄС щодо повернення нелегальних мігрантів до їхніх країн, згідно з документом, виданим за тиждень до саміту, де, ймовірно, розглядатиметься і питання міграції.

Лист до виконавчого органу блоку підписали 14 із 27 країн ЄС, у тому числі Німеччина, Франція та Італія, а також три країни європейської безпаспортної Шенгенської зони – Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн.

Питання міграції було в центрі низки виборчих перегонів в ЄС, а в деяких частинах континенту зростає підтримка партій, які закликають до посилення обмежень.

"Ключовий меседж, з яким усі погоджуються, — це чіткий сигнал Комісії про те, що нам потрібна суворіша система депортацій в ЄС із чіткішими зобов’язаннями співпраці з боку депортованих і меншою необхідністю в тлумаченнях з боку Європейського суду", — заявив дипломат з однієї з держав ЄС, що підписав лист.

Your browser doesn’t support HTML5

На виборах в Австрії перемогла крайньоправа сила “Партія Свободи”: що це означає для України. Відео

Підписанти стверджували, що чинні норми залишають надто багато можливостей для інтерпретацій, тому рішення все частіше приймають судді, а не обрані уряди, додав дипломат, який побажав залишитися неназваним через делікатність теми.

Європейська комісія не дала жодних коментарів, але оскільки міграція, ймовірно, стане ключовим питанням на парламентських виборах у Німеччині у вересні наступного року, ця тема домінуватиме в порядку денному нової Комісії, яка, ймовірно, вступить на посаду в грудні.

Міграція також, ймовірно, буде включена в порядок денний лідерів ЄС, коли вони зустрінуться для переговорів 17-18 жовтня.

Німеччина відновила тимчасові перевірки на кордоні минулого місяця. Прем'єр-міністр Франції Мішель Барньє заявив, що Париж розгляне подібні кроки.

Коаліційний уряд Німеччини посилив міграційний контроль після сплеску в'їздів і зростання підтримки жорстких кроків з боку опозиційних правих і консерваторів.

Контроль і зобов'язання

Минулого тижня на загальнодержавних виборах в Австрії вперше перемогла антиімміграційна, євроскептична та дружня до Росії "Партія свободи".

Наприкінці минулого року ЄС погодив важливі нові правила розподілу витрат і відповідальності за догляд за мігрантами після десятиліття переговорів. У документі, який бачив Reuters, стверджується, що треба зміцнити заходи депортації.

"Людей, які не мають права залишатися, треба притягнути до відповідальності", – йдеться у документі.

Він закликав Комісію запропонувати новий закон, який би прямо вказував, що уряд може затримувати нелегальних мігрантів, які становлять загрозу національній безпеці – варіант, який обговорюється з 2018 року, але досі не прийнятий.

Він також закликав до цифрової гармонізації управління справами мігрантів, щоб усі країни використовували однакове програмне забезпечення. Це допомогло б виявити та боротися з тими самими нелегальними мігрантами, які з’являються в різних країнах ЄС.

Нарешті, він закликав Комісію зобов’язати мігрантів співпрацювати з владою.

"Зараз усе ще дуже часто призупиняють процедури повернення через те, що люди не співпрацюють у ідентифікації, або зникають з радарів, або неодноразово подають апеляції", — сказав дипломат.

Дивіться також: США відкрили щорічний набір заявок на участь у лотереї для отримання “грін-карти”