Через вбивство Шеремета в ОБСЄ нагадали Україні про безкарність замовників вбивства Гонгадзе

Your browser doesn’t support HTML5

Ось що вже відомо про вбивство Шеремета: Огляд. Відео

Український уряд має докласти усіх зусиль, щоб забезпечити українських журналістів безпекою, вважає представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.
Критик посадовців Білорусі, Росії й України – Павло Шеремет загинув на очах у перехожих у самому центрі Києва

Вбивство журналіста Павла Шеремета, є знаком для українського уряду про те, що навіть у кризові часи Україна має робити все для того, щоб забезпечити журналістів безпекою. Таку думку в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» висловила представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

В інтерв’ю вона також розповіла про зв’язок цього вбивства з резонансною справою Георґія Гонгадзе і те, чому ця подія є також сигналом для усіх журналістів, у тому числі й закордонних кореспондентів, які працюють в Україні.

Нагадаємо, про те, що Павло Шеремет був підірваний у машині керівника проекту «Українська правда» Олени Притули, дорогою до офісу, стало відомо в середу вранці.

Критик посадовців Білорусі, Росії й України – Павло Шеремет загинув на очах у перехожих у самому центрі Києва. О 7:45 ранку, коли журналіст прямував до офісу вести ранковий ефір, підірвався автомобіль, за кермом якого він перебував.

За попередньою інформацією правоохоронців злочин був скоєний за допомогою радіокерованого пристрою, потужністю 500-600 грамів тротилового еквіваленту

«Він їхав по другорядній, але їхав так, ніби кудись поспішав. Коли він зупинився, побачивши, що я стою на головній і збираюсь звертати ліворуч, у цей момент відбувся вибух», - каже Олексій, який став свідком трагедії.

За попередньою інформацією правоохоронців злочин був скоєний за допомогою радіокерованого пристрою, потужністю 500-600 грамів тротилового еквіваленту. На самому місці події зранку бракувало слів навіть у представників правоохоронних органів.

«Я сама в шоці, і не знаю, що сказати. Буде від нас офіційна заява, як тільки ми знайдемо, за що зачепитися. І коли у нас будуть хоча б якісь маленькі точки, які ми будемо розуміти», – сказала голова Національної поліції України Хатія Деканоідзе, яка прибула на місце загибелі журналіста.

Президент України Петро Порошенко попросив залучити до розслідування фахівців американського ФБР та Євросоюзу.

Це жахливий знак для України та її журналістів, а також для усіх закордонних журналістів, які працюють в Україні
Міятович

Федеральне бюро Розслідувань в телефонному коментарі Українській службі «Голосу Америки» підтвердило, що вже працює з українською стороною, але поки що утрималося від будь-яких інших коментарів.

Водночас СБУ висунула одразу чотири версії того, що могло послугувати мотивом для вбивства Павла Шеремета. Серед них: професійна діяльність, неприязнь у відносинах або особисті мотиви, «російський слід» та ймовірний замах на керівницю видання «Українська правда» Олену Притулу, в машині якої їхав Шеремет.

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловлює свої співчуття рідним і близьким загиблого і каже його смерть свого роду послання Україні.

«Це жахливий знак для України та її журналістів, а також для усіх закордонних журналістів, які працюють в Україні, – каже представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. – Всі, хто намагається торкнутися тем злочинності, корупції, тем, що можуть відкрити суспільству очі й призвести до позитивних змін (…). Ми не знаємо, що саме стоїть за вбивством Павла, але ми вже чуємо від багатьох його колег, що він попереджав, що за ним та редактором «Української правди» стежили. І цей момент необхідно розслідувати».

Я вітаю миттєву реакцію президента Петра Порошенка, те що він чітко засудив такі дії й закликав провести розслідування

На думку пані Міятович, страшним є також факт, що вбитий Павло Шеремет мав стосунок до видання «Українська правда», засновником якого був журналіст Георгій Гонгадзе замовники вбивства якого досі не покарані.

«Я вітаю миттєву реакцію президента Петра Порошенка, те що він чітко засудив такі дії й закликав провести розслідування, – прокоментувала Міятович. – Але те, що ми знаємо натепер, і що на мою думку також є нищівною новиною, що Шеремета також був зв’язаний із «Українською правдою». Адже це новинний портал, який також пов’язаний із Георгієм Гонгадзе. А ми досі не знаємо хто був замовником його вбивства. Тому така безкарність виконавців і замовників вбивств журналістів, не лише в Україні, але також і в усіх країнах, що належать до ОБСЄ, та поза нею не дають нам ніяких обнадійливих знаків».

Експерт додає – це вбивство також стало сигналом для українського уряду, що навіть у кризові часи той має робити все, щоб забезпечувати журналістів безпекою.

Дивіться також: Українці в американській політиці? Назбиралось на цілу історичну виставку

Your browser doesn’t support HTML5

Українці в американській політиці? Назбиралось на цілу історичну виставку. Відео