Міністри енергетики ЄС обговорюють енергетичну кризу в Україні та російський ЗПГ

Танкер зі зрідженим природним газом біля острова Сахалін. NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Міністри енергетики ЄС на зустрічі у Люксембурзі обговорили зростання імпорту до Європи російського зрідженого природного газу, дефіцит електроенергії в Україні напередодні зими й те, як збалансувати ціни на енергію у країнах Євросоюзу.

У червні ЄС погодив 14-й пакет санкцій, включаючи заборону на перевалку російського газу з березня 2025 року, але про пряму заборону не йшлося.

Відтоді у Бельгії та Нідерландах спостерігалося різке зростання імпорту.

У понеділок Франція та дев'ять інших країн окремим листом звернулися до Європейської комісії з проханням запропонувати більш суворі зобов'язання щодо звітності про російський зріджений природний газ (ЗПГ) для компаній-сховищ і постачальників.

"Бельгія подасть заявку, і ми підтримаємо ініціативу щодо заборони та більш структурного відстеження імпорту ЗПГ з Росії", — сказав журналістам перед зустріччю Кай Мікканен, міністр клімату та навколишнього середовища Фінляндії.

Невдовзі після того, як Москва почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, ЄС оголосив про зусилля щодо поступової відмови від російського викопного палива "якнайшвидше" без встановлення дати.

"Ми бачили в Бельгії подвоєння обсягів ЗПГ. Ймовірно, вони призначені для безпеки постачання у Європі, але ми маємо труднощі з реалізацією цього [14-го] пакету, тому ми вимагаємо системи відстеження", — сказав Тінне ван дер Стратен, бельгійський міністр енергетики.

Після підриву газопроводу Nord Stream у 2022 році імпорт російського ЗПГ до ЄС зріс, тоді як трубопровідний газ все ще надходить через Україну та Туреччину до Центральної Європи.

"Деякі країни мають внутрішні проблеми, які заважають їм швидкому переходу, але минуло два з половиною роки, тому настав час знайти альтернативу", – сказав Кшиштоф Болеста, міністр енергетики Польщі.

Контракт між Україною та Росією на постачання газу через Україну має завершитися в грудні.

Україна напередодні зими

Міжнародне енергетичне агентство заявило, що дефіцит електроенергії в Україні взимку може сягнути шести гігаватів, що посилиться через припинення угоди про російський трубопровід.

У вівторок Комісія повідомить країнам про зусилля щодо продовження російсько-української угоди про газопровід. Україна заявила, що не хоче продовжувати її, а Росія заявила, що готова до цього.

Міністри також розглянуть практичні шляхи допомоги Україні взимку.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Росія перевершила "енергетичний еквівалент трьох балтійських держав" і прагне відновити близько 15% потреб України.

Польща заявила, що веде переговори з українськими транспортними компаніями щодо збільшення експорту, тоді як Литва демонтувала електростанцію, яку відновлюють в Україні.

Міністри обговорять звіт колишнього керівника банку ЄЦБ Маріо Драгі про конкурентоспроможність, на основі якого нова Комісія, як очікується, підготує нову Угоду про чисту промисловість.

Ціни на газ і електроенергію в Європі вищі, ніж у Сполучених Штатах та інших країнах, і вони значно відрізняються в межах ЄС.

У вересні прем'єр-міністр Греції Кіріакос Мітсотакіс попросив ЄС терміново відреагувати на стрімке зростання цін на електроенергію в Центральній і Східній Європі.

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Маріо Драгі виступав за швидше розгортання дешевших екологічних рішень. Однак застарілі електромережі, бюрократична тяганина та обмежена транскордонна інфраструктура заважають зусиллям, кажуть оглядачі.

"Потрібно попрацювати над спрощенням авторизації мережевих проектів, мобілізацією фінансування та більш інтегрованим плануванням", – сказала на зустрічі комісарка ЄС з енергетики Кадрі Сімсон.

Дивіться також: Велика Британія вперше ввела санкції на кораблі та організації, залучені до транспортування російського СПГ